<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=959086704153666&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Så rekryterar du nyanlända - Arbetsförmedlingens bästa tips

Rekrytering_nyanlanda.jpg ‹ Tillbaka till artiklarna

Rekrytering_nyanlanda.jpgVår undersökning ”Företagarens vardag” visade att många företagare tycker att det är viktigt att anställa nyanlända, men hela 46 procent saknar kontakter eller kunskap för att göra det. Kort efter vår undersökning publicerats blev vi kontaktade av Arbetsförmedlingen som gav oss flera bra tips på hur företag kan komma vidare i frågan.

Här är några av de tips vi fick ta del av:

  • Kontakta Arbetsförmedlingen och ta hjälp av dem. Jag jobbar på PwC:s kontor i Kristianstad. Enbart i vår region finns det nära 50 handläggare med uppdrag att informera och se till att företag och arbetsgivare får del av den varierande kompetens som finns och som vi idag inte tar hand om på ett effektivt sätt.
  • Delta i Arbetsförmedlingens validering av kompetenser hos nyanlända. Som företagare kan du få möjlighet (mot en mindre betalning) att se hur en person fungerar på arbetsplatsen, intyga personens kompetensområden och ge förslag på utvecklingsområden.
  • Praktik i olika former är ett bra sätt att slussa in ny kompetens på arbetsplatsen. Man kan praktisera i upp till sex månader och praktikantersättningen står Arbetsförmedlingen för. Prova-på-plats och praktisk kompetensutveckling är andra alternativ som finns. Utmärkta möjligheter för en person som är ny i Sverige att få en chans att visa vad han eller hon går för.
  • Arbetsförmedlingen har även något som kallas för instegsjobb. När du som företagare anställer någon som är ny i Sverige och som parallellt läser svenska för invandrare ersätter Arbetsförmedlingen 80 procent av lönekostnaden (max 890 kronor/dag). Detta gäller oavsett om det är en prov-, visstid- eller en tillsvidareanställning.

Arbetsförmedlingen vill gärna ”kroka arm” med företagare för att tillsammans hitta lösningar och möjligheter som fungerar för både arbetsgivare och arbetstagare. En bra utgångspunkt tycker jag. Och förhoppningsvis visar sig resultatet i nästa års undersökning!

Vill du veta mer om företagares vardag i Sverige 2016? Ladda ner rapporten här!

Ann Rickard Nilsson

Ann Rickard Nilsson

Ann Rickard Nilsson arbetar på PwC:s kontor i Kristianstad och Ystad som auktoriserad revisor och rådgivare. Ann bloggar bland annat om revision, redovisning, företagarfrågor och aktuella utmaningar för små och medelstora ägarledda företag.

Lämna en kommentar

Relaterad läsning

Läs artikeln

Hur företag och medarbetare kan använda AI för ökad produktivitet

En nyligen publicerad rapport av PwC visar att AI driver en produktivitets-boom i sektorer med hög AI-mognad, i synnerhet tjänstesektorn. ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Implementering av EU-direktiv om lönetransparens i svensk lagstiftning

Den 29:e maj 2024 publicerades Statens offentliga utredning (SOU 2024:40) “Genomförande av lönetransparensdirektivet” som är det första ...

Läs artikeln
Läs artikeln

3:12-reglerna – den ultimata guiden för företagare

Funderar du på om du ska ta ut lön och hur stor skatten kommer att bli? Många viktiga frågor för företagare styrs av de så kallade ...

Läs artikeln