Så rekryterar du nyanlända - Arbetsförmedlingens bästa tips

Rekrytering_nyanlanda.jpg ‹ Tillbaka till artiklarna

Rekrytering_nyanlanda.jpgVår undersökning ”Företagarens vardag” visade att många företagare tycker att det är viktigt att anställa nyanlända, men hela 46 procent saknar kontakter eller kunskap för att göra det. Kort efter vår undersökning publicerats blev vi kontaktade av Arbetsförmedlingen som gav oss flera bra tips på hur företag kan komma vidare i frågan.

Här är några av de tips vi fick ta del av:

  • Kontakta Arbetsförmedlingen och ta hjälp av dem. Jag jobbar på PwC:s kontor i Kristianstad. Enbart i vår region finns det nära 50 handläggare med uppdrag att informera och se till att företag och arbetsgivare får del av den varierande kompetens som finns och som vi idag inte tar hand om på ett effektivt sätt.
  • Delta i Arbetsförmedlingens validering av kompetenser hos nyanlända. Som företagare kan du få möjlighet (mot en mindre betalning) att se hur en person fungerar på arbetsplatsen, intyga personens kompetensområden och ge förslag på utvecklingsområden.
  • Praktik i olika former är ett bra sätt att slussa in ny kompetens på arbetsplatsen. Man kan praktisera i upp till sex månader och praktikantersättningen står Arbetsförmedlingen för. Prova-på-plats och praktisk kompetensutveckling är andra alternativ som finns. Utmärkta möjligheter för en person som är ny i Sverige att få en chans att visa vad han eller hon går för.
  • Arbetsförmedlingen har även något som kallas för instegsjobb. När du som företagare anställer någon som är ny i Sverige och som parallellt läser svenska för invandrare ersätter Arbetsförmedlingen 80 procent av lönekostnaden (max 890 kronor/dag). Detta gäller oavsett om det är en prov-, visstid- eller en tillsvidareanställning.

Arbetsförmedlingen vill gärna ”kroka arm” med företagare för att tillsammans hitta lösningar och möjligheter som fungerar för både arbetsgivare och arbetstagare. En bra utgångspunkt tycker jag. Och förhoppningsvis visar sig resultatet i nästa års undersökning!

Vill du veta mer om företagares vardag i Sverige 2016? Ladda ner rapporten här!

Ann Rickard Nilsson

Ann Rickard Nilsson

Ann Rickard Nilsson arbetar på PwC:s kontor i Kristianstad och Ystad som auktoriserad revisor och rådgivare. Ann bloggar bland annat om revision, redovisning, företagarfrågor och aktuella utmaningar för små och medelstora ägarledda företag.

Lämna en kommentar

Relaterad läsning

Läs artikeln

Styrelseledamot – det här ingår i rollen!

Hur får du en styrelse som faktiskt bidrar till bolagets framgång och skapar värde för ägarna? I vår bloggserie, Rätt sätt i ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Likvidation av aktiebolag – så gör du!

Vill du avveckla ditt aktiebolag genom frivillig likvidation innan årsskiftet bör du agera ganska snart eftersom det tar cirka sju månader ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Sälja företag utomlands - här är fördelarna

Du är redo att sälja ditt företag men hur många potentiella köpare finns egentligen? Beroende på bransch och vilket land din köpare verkar ...

Läs artikeln