Varför är konkurrensrätt viktig för ditt företag?
Som företagare kan det vara svårt att navigera genom konkurrensreglernas djungel. Både ledningsgrupp och anställda behöver emellertid känna till och förhålla sig till konkurrensreglerna i den dagliga verksamheten. Här går vi igenom konkurrensrätt, tillåtna och förbjudna samarbeten och vad som händer om man inte följer reglerna.
Företag ska konkurrera på rätt sätt
Konkurrensrätten reglerar hur företag - oavsett storlek - ska förhålla sig till sina konkurrenter.
För att säkerställa en effektiv konkurrens på marknaden där företag agerar oberoende av varandra för att skydda samhällsekonomin och konsumenterna finns två förbud som är viktiga att känna till:
- Förbud mot att samarbeta på ett sätt som begränsar konkurrensen
- Förbud mot att missbruka en dominerande ställning
Förbjudna samarbeten
I den dagliga verksamheten har ditt företag säkert mycket kontakt med kunder, leverantörer och andra företag. Det är viktigt att kommunikationen eller samarbetet däremellan sker i enlighet med konkurrensreglerna. Vissa samarbeten är alltid förbjudna, exempelvis karteller där man samordnar priser, delar med sig av känslig och strategisk information mellan konkurrenter eller delar upp marknaden sinsemellan. Typiska situationer där sådan informationsdelning kan förekomma är exempelvis på möten i branschorganisationer eller på mässbesök - situationer där man minglar med personer från konkurrerande företag.
Även så kallade “vertikala” avtal eller samarbeten, det vill säga samarbeten med icke-konkurrenter (till exempel mellan tillverkare, leverantörer, återförsäljare), kan under vissa förutsättningar vara förbjudna. Överenskommelse om fast eller lägsta pris är i princip förbjudet mellan leverantör och återförsäljare eller att återförsäljare förbjuds sälja leverantörens produkter till vissa geografiska områden eller kundgrupper.
Tillåtna samarbeten
Samarbeten som inte begränsar konkurrensen är i stort sett tillåtna. Under vissa förutsättningar är det tillåtet för konkurrenter att teckna avtal om gemensam produktion eller samarbeta kring ett forsknings- och utvecklingsprojekt som resulterar i bättre produkter till lägre priser för konsumenten. Sådana samarbeten är ett bra sätt att minska kostnader, dela på olika risker och samla know-how.
Vad händer om man inte följer konkurrensreglerna?
Det är du och ditt företag som ansvarar för att följa konkurrensreglerna. Överträdelser av konkurrensreglerna kan medföra stor skada för företaget, såsom;
- Vite och/eller konkurrensskadeavgift (upp till tio procent av företagets årliga omsättning)
- Påföljder för enskilda, kan vara disciplinära och personer i ledningen kan få näringsförbud
- Olagliga avtal är ogiltiga, vilket kan leda till skadestånd gentemot tredje part som lider skada på grund av brottet mot konkurrensreglerna
- Negativ publicitet för företaget - vilket kan påverka aktieägarnas förtroende och kunder och/eller anställda kan gå förlorade.
Fördelen med ett compliance-program för konkurrensrätt
Ett proaktivt synsätt som innebär att överträdelser av konkurrensreglerna undviks från början är det bästa sättet för företag att kunna upprätthålla en stark, oberoende och konkurrenskraftig ställning på marknaden. Här kan ett compliance-program vara ett värdefullt verktyg, dels för att på ett systematiskt sätt förebygga konkurrensrättsliga överträdelser i din verksamhet, dels för att ge tydliga riktlinjer till dina anställda för vilka förväntningar företaget har på hur de ska agera i förhållande till sina konkurrenter.
Hur kan PwC hjälpa er?
Vi säkerställer att rätt strukturer är på plats för att du ska kunna förutse, hantera och agera på konkurrensrättsliga risker inom ditt företags verksamhet och på så sätt undvika att drabbas av böter och näringsförbud.
Våra tjänster anpassas både utifrån ditt företags storlek och till den sektor inom vilken företaget bedrivs för att hitta en lösning som passar just er:
- Vi skräddarsyr compliance-program för konkurrensrätt
- Vi erbjuder utbildningar för verksamheten och styrelsen, workshops m.m.
- Vi reviderar befintliga Governance och Compliance-program utifrån ett konkurrensrättsligt perspektiv
- Vi stöttar med konkurrensrättslig rådgivning vid transaktioner
Konkurrensreglerna påverkar även transaktionsprocessen
Konkurrensreglerna kan även bli aktuella vid företagsöverlåtelser till exempel i samband med vilken information som är tillåten att dela med sig av under due diligence-processen och ifall transaktionen behöver anmälas till Konkurrensverket, alternativt EU-kommissionen. Inför en försäljning finns det även en mängd andra legala faktorer man bör ha i åtanke.
Läs också: Juridik vid företagsförsäljning - så förbereder du dig
Agnes Vestmann & Caroline Falkhorn
Agnes Vestmann och Caroline Falkhorn arbetar på PwC:s kontor i Göteborg respektive Stockholm. Agnes och Caroline arbetar med affärsjuridisk rådgivning åt entreprenörer och deras bolag och är specialiserade inom transaktionsrådgivning. Agnes arbetar även med EU- och konkurrensrätt och Caroline med bolagsrätt.
Agnes: 070-482 35 22,
agnes.vestmann@pwc.com
Caroline: 072-880 94 40,
caroline.falkhorn@pwc.com
Lämna en kommentar