<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=959086704153666&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Starta företag – här är checklistan!

TM_illis_planering ‹ Tillbaka till artiklarna

Funderar du på att bli egenföretagare? Det är en spännande resa, men också en hel del att tänka på. Här är en checklista med saker du behöver tänka på och göra när du ska starta företag.

 • Skriv en affärsplan

  Vilken typ av verksamhet ska du driva? Ett hunddagis eller en arkitektfirma? Hur ser möjligheten ut att växa eller öka omsättningen? Har du koll på om verksamheten kommer bli lönsam? Sätt budget och tydliga mål tidigt – då är det lättare att lyckas.
 • Vad ska företaget heta?

  Kanske ska det bara heta Lena Larsson Konsultfirma AB men vill du ha ett mer kreativt namn, se till att kolla upp så att ingen annan har rättighet till namnet. Eller att det inte kan förväxlas med någon verksamhet du inte vill förknippas med.
 • Välj rätt bolagsform

  Enskild firma, handelsbolag eller aktiebolag? Kommer du jobba själv i firman eller är ni flera som kommer äga och driva företaget – ska ni anställa? Bolagsform spelar roll och är ni flera som startar företaget behöver ni upprätta avtal mellan er.

Starta företag - ladda ner hela checklistan här!

 • Registrera ditt företag

  Detta gör du hos Bolagsverket via exempelvis verksamt.se. När du registrerat företaget skyddar du också namnet i Sverige.
 • Ansök om F-skatt

  F-skatt och eventuell momsplikt anmäler du hos Skatteverket.
 • Anställa personal?

  Ska du anställa? Då måste du också registrera dig som arbetsgivare hos Skatteverket (går även att göra via verksamt.se).
 • Få koll på villkoren

  Kräver din verksamhet särskilda tillstånd? Kommer du ha personal eller dyr utrustning som behöver specialförsäkringar? Vilken momssats gäller för just din verksamhet? Vad gäller om du ska importera varor från annat EU-land? En del svar hittar du på verksamt.se samt hos Skatteverket. Du är också välkommen att kontakta oss på PwC.
 • Hur ska du ta betalt?

  Säljer företaget tjänster eller fysiska produkter? Eller både och? För att fakturera som företag förenklar det med ett faktureringsprogram och kanske vill du erbjuda dina kunder att betala med kort? Det finns många bra tjänster att hitta på nätet. Ska du sälja tjänster eller produkter i butik mot kontant- och kortbetalning behöver du också anmäla kassaregister till Skatteverket, och du är skyldig att kunna erbjuda kunden ett kvitto.
 • Hitta finansiering

  Behöver ditt företag kapital för att kunna sätta igång? Ni kan få olika typer av startlån och rådgivning från till exempel Almi. Har företaget potential att generera stor omsättning och stiga i värde kan ni försöka få med en eller flera investerare.
 • Bokföring och revision

  Har du enskild firma kan du bokföra och deklarera själv men det blir ofta enklare och du slipper sömnlösa nätter om du tar hjälp. Har du aktiebolag som uppgår till en viss storlek måste du enligt lag ha en kvalificerad revisor. Kontakta gärna oss på PwC så hjälper vi dig.
Lycka till!

Starta företag - ladda ner hela checklistan här!

Lisa Albertsson

Lisa Albertsson

Lisa Albertsson arbetar på PwC:s kontor i Malmö. Lisa är auktoriserad revisor och bloggar bland annat om revision och rådgivning som rör tillväxtbolag.
Kontakt: 010-212 99 17, lisa.albertsson@pwc.com

Lämna en kommentar

Relaterad läsning

Läs artikeln

Snart bokslut: Har du förberett årets nedskrivningstest?

Bokslutet närmar sig och årets nedskrivningsprövning står för dörren. Många företag betraktar detta som en administrativ formalitet. Andra ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Tips inför årsskiftet för dig som företagare

Vi närmar oss slutet av 2023. Med ett bra avslut kan du enklare planera och välkomna ett nytt år med nya möjligheter. Cybersäkerhet, ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Ny visselblåsarlag - det här gäller för företagare

En visselblåsarfunktion underlättar för organisationer att upptäcka missförhållanden och den är avgörande för att förebygga och bekämpa ...

Läs artikeln