Kompetensgap hindrar företags arbete med inkludering

Rapporten ”Näringslivet: Mångfald och inkludering”, som PwC Sverige för tredje året i rad tagit fram i samarbete med Järvaveckan Research, visar att fyra av tio företagsledare ser att integrationsansvaret ligger på näringslivet. Samtidigt anser hälften att det behövs lägre arbetsgivaravgifter eller annat ekonomiskt stöd när man anställer personer som är långt från arbetsmarknaden.
Många företag saknar strategi och mål för mångfald och inkludering
Årets rapport visar att vart fjärde företag i hög utsträckning arbetar för att öka inkludering och mångfald på den egna arbetsplatsen medan drygt en tredjedel inte arbetar alls med detta. Endast nio procent har en strategi och ännu färre, sex procent, har specifika mål och följer upp det här arbetet. Samtidigt uppger 18 procent av företagsledarna att de tar ställning för mångfald och inkludering i företagets externa kommunikation. Bland företag med tio eller fler anställda svarar 28 procent det jämfört med 13 procent bland företag med färre än tio anställda.
– Resultatet i rapporten understryker vikten av att adressera såväl kompetensgapet som fördomar i rekryteringsprocesser för att verkligen kunna främja en inkluderande och mångfaldig arbetsmiljö i det svenska näringslivet. Det är uppenbart att det finns en stark vilja att ta ansvar, men för att överkomma dessa hinder krävs en samlad insats från både näringsliv och politiker, säger Sofia Götmar-Blomstedt, vd PwC Sverige.
Rekryteringsarbete - väg till förändring
Runt en av fyra företagsledare på större företag ser att såväl anställda och arbetssökande förväntar sig att de ska arbeta med mångfald och inkludering. Det vanligaste sättet att arbeta med detta är ett aktivt arbete med rekryteringsprocesserna, vilket 21 procent uppger. Samtidigt upplever 28 procent ett kompetensgap, det vill säga att kandidater som skulle öka mångfalden inte har den kompetens de behöver medan 24 procent av ledarna på större företag uppger att det är för få personer som skulle kunna bidra till ökad mångfald som söker deras tjänster. Något fler, 26 procent, ser dock inga hinder alls.
En utmaning är hur man reagerar på en kandidat under en anställningsintervju. 21 procent tror att deras uppfattning skulle påverkas negativt om en kandidat har ett Mellanöstern-klingande namn. Samtidigt svarar 71 procent att det inte spelar någon roll. Dock uppger hälften att de tror att de skulle påverkas negativt av en kandidat om hen har religiösa eller kulturella kläder och attribut och så många som 86 procent skulle påverkas negativt av en kandidat som pratar knapphändig svenska.
Politiska insatser och näringslivets ansvar
Drygt sju av tio anser att det behövs politiskt stöd för språkutbildningar för anställda som inte kan svenska och drygt hälften ser att det även behövs lägre arbetsgivaravgifter eller annat ekonomiskt stöd när man anställer personer som står långt från arbetsmarknaden. Samtidigt efterfrågar 27 procent ytterligare lagstiftning för att komma framåt inom mångfalds- och inkluderingsområdet.
28 procent ser att det finns en förväntan från samhället att de ska arbeta med dessa frågor och fyra av tio företagsledare anser att näringslivet har ansvar för integrationen. Hälften uppgav att företag bör göra mer för att förbättra integrationen i samhället, till exempel genom mentorskap, samverkan med kommuner och myndigheter samt ekonomiskt stöd till ideella organisationer.
På frågan om vem som har huvudansvaret för mångfalds- och inkluderingsarbetet på företaget svarar nästan hälften att ledningen har det. Samtidigt betonar en av tre att var och en har ansvar för att främja en inkluderande arbetsmiljö.
Om rapporten
Undersökningen som ligger till grund för rapporten genomfördes av Verian på uppdrag av Järvaveckan Research i samarbete med PwC Sverige. Målgruppen i undersökningen är företagsledare som jobbar på ett företag med minst en anställd. Respondenter är vd:ar, CFO/ekonomi-/finanschefer, HR-chefer eller egenföretagare. Intervjuerna samlades in via en webbenkät i den slumpmässigt rekryterade Sifo-panelen. Totalt deltog 501 personer. Läs mer och ladda ner rapporten här.

Sofia Götmar-Blomstedt
Sofia Götmar-Blomstedt är vd för PwC Sverige och arbetar som revisor.
Kontakt: 070-929 28 82,
sofia.goetmar-blomstedt@pwc.com
Lämna en kommentar