Hållbar affärsutveckling – gå från ord till handling

‹ Tillbaka till artiklarna

Photo_RGB_P_CAN_TR_D2_CM1_1049

Behöver ni jobba med hållbarhet i ditt företag? Svaret är ja, i dag är hållbar affärsutveckling ett måste för att bli framgångsrik i framtiden. Här får du mina tips på hur du ska tänka!

Hållbarhet var tidigare främst en fråga för de större företagen, men i dag har spelplanen ändrats vilket innebär att även du som driver ett mindre företag måste ta de här frågorna på allvar och integrera dem i din verksamhet. Hållbarhet är ett brett begrepp som kan inkludera många olika områden som till exempel miljö, klimat, socialt ansvar och skattefrågor.

Vaccinera mot framtida risker

Hållbar affärsutveckling handlar om att väva in hållbarhet i företagets affär och se över hur olika aspekter av hållbarhet påverkar den. Om du inte har tänkt på hållbarhetsfrågor tidigare är det hög tid nu – jag brukar säga att det är ett sätt att vaccinera företaget mot framtida risker. I dag är det inte längre en fråga OM man ska jobba med hållbarhet, utan HUR. Att sätta lönsamhet och hållbarhet i ett motsatsförhållande är ett stort misstag. Visst kan det vara så på kort sikt och inom vissa specialområden, men jag brukar rekommendera att man ser de kostnader hållbarhetsutvecklingen innebär som en investering i framtiden.

Gå från ord till handling – så gör du:

1. Utgå från din egen verksamhet

Det är lätt att känna sig jagad av krav som kommer från olika håll, vilket kan göra att hållbarhetsutvecklingen känns stor och övermäktig för småföretagare. Sätt dig ner och fundera inifrån och ut, istället för tvärtom. Ställ frågor som: Vad gör vi? Vad är vår affär? Vilket värde skapar vi för våra kunder? Utifrån det perspektivet ser du på de olika aspekterna ur ett hållbarhetsperspektiv, du kommer ganska snabbt märka att hållbarhet påverkar allt från intäktssidan till kostnadssidan, till hur ni jobbar med interna processer i företaget. 

2. Var ordentlig och gör ett gediget grundarbete

Det som ofta händer när man tar ett steg tillbaka och tittar på vilket värdeerbjudande företaget har, och hur hållbarhet påverkar det, är att hållbarhetsarbetet blir en fantastisk källa till innovation. Hur kan vi använda våra resurser på ett bättre sätt? Hur kan vi arbeta smartare? Rätt frågor ger smarta svar. Du kan få ner kostnader, hitta nya kunder och kanske till och med nya produkter och tjänster. Vilken företagare är inte intresserad av sådana vinster?

Företagare – jobba med förtroende och bli framgångsrik 

Har du en fråga om affärsutveckling? Ställ den här! 

 

PwC

PwC

PwC hjälper dagligen små och medelstora företag med revision och rådgivning. Genom Företagarbloggen vill vi dela med oss av kunskap och erfarenhet – vårt mål är att förenkla för dig att driva företag.

Lämna en kommentar

Relaterad läsning

Läs artikeln

Tillväxtplaner? Se till att ha svar på de här frågorna först!

Du vill att företaget ska växa men när är rätt timing, på vilket sätt ska tillväxten ske och hur får du med dig alla på tåget? Vi går ...

Läs artikeln
Läs artikeln

5 vanliga frågor kring räkenskapsår

Vad ska man tänka på när man väljer räkenskapsår? Går det att förlänga eller förkorta och när måste inkomstdeklarationen lämnas in? Anders ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Styrelseledamot – det här ingår i rollen!

Hur får du en styrelse som faktiskt bidrar till bolagets framgång och skapar värde för ägarna? I vår bloggserie, Rätt sätt i ...

Läs artikeln