<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=959086704153666&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Följ med på trendspaning i fastighetsbranschen 2023

Fastigheter människor torg ‹ Tillbaka till artiklarna

Rapporten Emerging Trends in Real Estate®: Europe 2023 visar att fastighetsbolagen i Europa oroas över inflation, räntor och ekonomisk tillväxt. Frågorna som leder vägen framåt handlar om ESG och hållbarhet. Detta och mycket mer diskuterar aktörer i branschen på ett event hos PwC. Ta del av det här!

För dig som missade vårt hybridevent i Stockholm och Malmö den 19 januari kan du se det här. Vi presenterar resultatet i rapporten och spanar in i framtiden tillsammans med aktörer på marknaden (1 h 14 min).

Slutsatser i rapporten

Recession innan årsskiftet

I förra årets undersökning uttryckte 52 procent av aktörerna i fastighetsbranschen en ökad optimism för affärerna inför det kommande året. Nu har den siffran halverats. Även synen på lönsamhet och personalbehov faller stort.

– Fastighetsbolagens förväntningar på lönsamhet har sjunkit dramatiskt sedan förra året, och återspeglar den oro som finns både när det gäller världsekonomin, branschen och geopolitiken. Sju av tio tillfrågade tror nu att Europa kommer att gå in i en recession innan årsskiftet, kommenterar Helena Ehrenborg, ansvarig för fastighetsbranschen inom PwC Sverige.

Ekonomisk realitet tränger undan cyberoro

Rapporten har även kartlagt de enskilda delar som oroar branschen. Här ser vi liknande mönster i rapporten CEO Survey 2023. Den allt bistrare ekonomiska verkligheten får till följd att förra årets största orosmoln cybersäkerhet, nu dalar ner till en sjätteplats i rangordningen. I orostoppen hamnar istället inflation, ränterörelser och ekonomisk tillväxt i Europa.

ESG leder vägen framåt

Hela 93 procent av de medverkande i undersökningen menar att en klimatmässigt och socialt hållbar verksamhet är de viktigaste faktorerna för framgångsrik transformation under de kommande 20 åren. Nästan lika många, 87 procent, ser det som viktigt att skapa social påverkan vid sidan av en ekonomisk avkastning.

– Det är oerhört intressant att se hur branschen nu unisont tar stora steg mot förändring, och gör både klimatmässiga och sociala frågor till del av affärsbesluten. Allt från att reducera klimatpåverkan till ökad mångfald och inkludering, menar Helena Ehrenborg.

Ljusa utsikter för infrastruktur inom energiområdet

Undersökningen har tittat närmare på vilka delar av branschen som har bäst respektive sämst utsikter för det kommande året. I topp hamnar infrastruktur för ny energi (sol, vind, lagring och transport av energi), följt av life science och datacenter.

London i fortsatt investeringstopp

Ett återkommande inslag i undersökningen är även jämförelsen mellan europeiska storstäders attraktionskraft för investeringar. London håller ställningen som etta och Paris klättrar förbi Berlin upp på andraplatsen. Stockholm är kvar på plats 19, vilket är fem placeringar bakom Köpenhamn, som även i år vinner den nordiska investeringskampen.

Om rapporten

Emerging Trends in Real Estate® Europe 2023 baseras på intervjuer med 1 038 aktörer inom den europeiska fastighetsbranschen. Rapporten tas fram av PwC och Urban Land Institute och i år är det 20-årsjubileum för denna trendspaning om hur den europeiska fastighetsbranschen nyttjas, finansieras, förvärvas, avyttras, utvecklas och leds. Syftet är att skapa insikter om förutsättningar, utmaningar och trender inom fastighetsbranschen. Läs mer och ladda ner rapporten.

Välkommen att kontakta oss!

Helena Ehrenborg

Helena Ehrenborg

Helena Ehrenborg jobbar på PwC:s kontor i Stockholm som revisor och är branschansvarig för Real Estate.
Kontakt: 010 213 33 08, helena.ehrenborg@pwc.com

Lämna en kommentar