4 trender inom hållbar affärsutveckling

‹ Tillbaka till artiklarna

Photo_RGB_R_Energy_9067

Hållbarhet är egentligen ingen trend, utan en samhällsutveckling som påverkar alla företag. Men vad händer just nu?

Inkludera leverantörer

Många mindre företag jobbar med leverantörer från olika delar av världen. Under de senaste åren har kraven som ställs på leverantörerna börjat sträcka sig längre och längre ut i leden. Många företagare brottas med den här frågan – hur långt ska man gå och vad är rimligt att kräva? Kring de här frågorna finns många praktiska saker att hantera som inte är enkla, dels på grund av bristande kunskap men också på grund av att leverantörerna geografiskt och kulturellt kan befinna sig på ett stort avstånd.

Mäta effekt av hållbarhet

När man jobbar med hållbarhet gäller det att gå längre att bara redovisa vad man gör och levererar – att mäta effekterna har blivit allt viktigare. Här sträcker sig armen längre än kring det egna företaget. Att mäta effekter handlar om att se över vad samhället och företagets intressenter har att vinna på hållbarhetsarbetet som ni gör i ert företag.

Hårdare tag mot korruption

Under 2012 kom en ny korruptionslagstiftning som gör att många företag, även mindre, måste fundera kring hur man aktivt arbetar med att undvika att hamna i situationer där man bryter mot lagen. Kanske deltar ditt företag i en offentlig upphandling – då gäller det att verkligen hålla reda på rätt och fel. Får du bjuda en representant från myndigheten på den där middagen du hade tänkt? Får du skicka en present för att lyckönska vid en födelsedag? Det här är en trend vi sett i USA och England under en längre tid, nu har den också kommit hit.

Transparent skatt

Skatter har vi kanske inte sett som en hållbarhetsfråga tidigare, men kraven på att företagen ska ta ett större ansvar har ökat både i Sverige och globalt. Allt fler börjar se avancerade skatteupplägg med förflyttningar av pengar till så kallade skatteparadis som ett ohållbart sätt att agera kring skatt. När vi börjar se på företagen ur ett bredare perspektiv där samhällsnytta inbegrips är det naturligt att den här typen av frågeställningar dyker upp. För mindre företag handlar skattestrategi ofta om att hitta ett hållbart sätt att betala rätt skatt och hänga med i lagstiftningen som ofta förändras. Det är ett komplext område där vi kommer att se mycket hända under de kommande åren.

Hållbar affärsutveckling – gå från ord till handling

Har du en fråga om affärsutveckling? Ställ den här! 

PwC

PwC

PwC hjälper dagligen små och medelstora företag med revision och rådgivning. Genom Företagarbloggen vill vi dela med oss av kunskap och erfarenhet – vårt mål är att förenkla för dig att driva företag.

Lämna en kommentar

Relaterad läsning

Läs artikeln

Villkorat och ovillkorat aktieägartillskott – vad är skillnaden?

Om ditt bolag har kapitalbehov kan en lösning vara att aktieägare bidrar med kapital genom ett villkorat eller ovillkorat ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Följ med på trendspaning i fastighetsbranschen 2021 - se vår livesändning!

Den senaste rapporten Emerging Trends in Real Estate® Europe 2021 visar att den största påverkan på affären är pandemin och hur lång tid ...

Läs artikeln
Läs artikeln

SWOT-analys: Stor guide

Förkortningen SWOT står för engelskans strengths, weaknesses, opportunities och threats, det vill säga styrkor, svagheter, möjligheter och ...

Läs artikeln