<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=959086704153666&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Stockholm rankad som drömstad för startups

Startup ‹ Tillbaka till artiklarna

Stockholm är en attraktiv stad för startups. Det visar PwC:s globala undersökning PwC Startup Survey där hela 100 procent av de tillfrågade svenska företagen angav att Stockholm är en bra plats att driva startups på.

Sverige har en stark bas med företag i alla storlekar som tillsammans utgör en stor del av näringslivet. I undersökningen tillfrågades 540 europeiska bolag som befinner sig i startup- eller scaleup-fasen av sin verksamhet och varit verksamma i högst åtta år. Bland annat fick de ange hur pass bra den egna marknaden är att verka på, hur enkelt det är att få hjälp med finansiering och söka riskkapital samt vad som motiverar entreprenörer att starta eget.

Ta del av fler insiker om startups här

Skandinavien är en bra plats för startups

I undersökningen lyfts Stockholm fram som en attraktiv stad för startups. Samtliga tillfrågade av de svenska företagen i undersökningen anser att Stockholm är en bra plats för sitt företagande. Även våra nordiska grannar har nöjda svarande med 97 procent för Oslo, 90 procent för Köpenhamn och 83 procent för Helsingfors. Det europeiska genomsnittet i undersökningen är 85 procent.

Att svenska startups upplever att det är attraktivt att starta igång i Sverige är inte överraskande. Här finns god tillgång till olika nätverk och inkubatorshubbar, stabil infrastruktur i form av snabb uppkoppling, sociala skyddsnät och möjligheter till finansiellt stöd. 

“I Sverige har vi en stark entreprenörsanda där många företagare motiveras av att se andra företag lyckas skala upp eller till och med bli Unicorns.”
Henrik Magnusson Luther,
ansvarig för PwC Sveriges arbetsgrupp för startups och scaleups.

Vad motiverar entreprenörer att starta företag?

I undersökningen är det främsta skälet till varför en entreprenör drar igång sin startup att följa ett intresse eller passion som finns. Men även viljan att få vara sin egen eller helt enkelt tillgodose en efterfrågan på marknaden är anledningar flera anger till att starta upp en verksamhet.

Stapeldigram vad motiver att starta eget

Olika enkelt med finansiering för startups

44 procent av de svarande uppger att det är "enkelt" med tillgång till finansiering medan nästan 32 procent säger att det är svårt. Smidigast är det i Helsingfors där 67 procent av startups upplever att det är enkelt att få finansiering. Som nummer fyra på listan ser vi Stockholm, där 53 procent upplever detsamma medan Rom och London är de städer som anses vara svårast.

Karta startup survey 2019

Om du driver en startup med ambitiösa tillväxtplaner är du med andra ord verksam i rätt land. Sverige kallas numera för Europas unicorn-fabrik där startups frodas trots en värld fylld av utmaningar. 

Ta del av fler insiker om startups här

Om PwC Startup Survey

Med över 500 deltagande startups (bolag som är högst 8 år gamla) publicerades PwC Startup Survey för första gången 2019. Undersökningen genomfördes tillsammans med den oberoende marknadsforskaren DT&P, och Münster School of Business. De startups som deltog i undersökningen valdes ut i följande städer: Amsterdam, Berlin, Bryssel, Budapest, Köpenhamn, Dublin, Helsingfors, London, Madrid, München, Oslo, Paris, Rom, Stockholm, Tallinn, Wien, Warszawa och Zürich.

Henrik Magnusson Luther

Henrik Magnusson Luther

Henrik Magnusson Luther arbetar på PwC:s kontor i Stockholm som auktoriserad revisor. Han bloggar bland annat om tillväxtbolag, redovisning, intern kontroll och företagarfrågor.

Kontakt: 070-929 37 29, henrik.magnusson.luther@pwc.com

Lämna en kommentar