<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=959086704153666&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Så tar du ut rätt lön – några viktiga beloppsgränser att ha koll på

Så tar du ut rätt lön - beloppsgränser att ha koll på-1.jpg ‹ Tillbaka till artiklarna

Som företagare är det viktigt att du tar ut rätt lön ur företaget av flera anledningar. Det finns många aspekter att väga in, bland annat vilka effekter ditt löneuttag får på din framtida pension och eventuell sjukpenning. Här listar jag några beloppsgränser som är bra att ha koll på.

Beloppsgränser för 2017:

Sjukpenning

  • 336 000 kronor

Sjukpenninggrundande inkomst används för att räkna ut din sjukpenning och tillfällig föräldrarpenning (vård av barn, VAB). Den fastställs av Försäkringskassan utifrån din beräknade arbetsinkomst. 336 000 kronor är den högsta sjukpenninggrundande inkomsten. Om du har högre inkomster räknar Försäkringskassan inte med hela inkomsten.

Föräldrapenning

  • 448 000 kronor

Har du höga inkomster kan du alltså få mer i föräldrapenning än du kan få i sjukpenning och tillfällig föräldrapenning/VAB. Föräldrarpenning faställs av Försäkringskassan utifrån din beräknade arbetsinkomst.

Vilka arbetsinkomster räknas?

Det är i allmänhet din aktuella arbetsinkomst som ligger till grund för din sjukpenninggrundande inkomst. Den kan också beräknas på en tidigare inkomst. Arbetsinkomsten ska:

  • beräknas pågå under minst sex månader, eller
  • vara årligen återkommande.

Pensionsgrundande inkomst

  • 496 305 kronor

Maximal pensionsgrundande inkomst före avdrag för allmän pensionsavgift. Här är det löneuttaget som ligger till grund för pensionsgrundande inkomst. Vill säga ditt löneuttag under 2017 och som kommer att rapporteras på din kontrolluppgift till Skatteverket.

För inkomståret 2017 finns det två skiktgränser för statlig inkomstskatt:

  • Nedre – 452 100 kronor. På inkomster över denna gräns tas statlig inkomstskatt ut med 20 procent.
  • Övre – 651 700 kronor. På inkomster över denna gräns tas statlig inkomstskatt ut med ytterligare 5 procent.

Har du fyllt 65 år vid inkomstårets ingång gäller följande siktgränser för statlig inkomstskatt:

  • Nedre – 478 100 kronor. På inkomster över denna gräns tas statlig inkomstskatt ut med 20 procent.
  • Övre – 670 600 kronor. På inkomster över denna gräns tas statlig inkomstskatt ut med ytterligare 5 procent.

Jag rekommenderar dig att ta hjälp av din rådgivare och se över ditt löneuttag och vad som är bäst för just dig vad gäller rätt löneuttag, pension och möjlighet till utdelning. 

Har du en fråga om lagar och regler? Ställ den här! 

PwC

PwC

PwC hjälper dagligen små och medelstora företag med revision och rådgivning. Genom Företagarbloggen vill vi dela med oss av kunskap och erfarenhet – vårt mål är att förenkla för dig att driva företag.

Lämna en kommentar