Nu finns det pengar att söka inför Brexit

Digitalisera ekonomihanteringen-1 ‹ Tillbaka till artiklarna

Digitalisera ekonomihanteringen-1Handlar ditt företag med Storbritannien? Stockholms läns småföretagare kan nu söka stöd för att förbereda sig inför Brexit. Brexitcheckar på totalt fyra miljoner ska fördelas i syfte att stärka konkurrenskraften för företagen som handlar med Storbritannien.

Stockholmsregionens viktigaste handelspartner är Storbritannien och effekterna av utträdet ur EU riskerar därför att påverka företag i länet. Brexit riskerar att minska både import och export med Storbritannien – men öppnar också för nya möjligheter. Det är viktigt för företagen i Stockholms län att Brexit blir smidig och att handelsrelationer kan behållas. Därför kan företag nu söka stöd för att förbereda sig. Bakom satsningen står Länsstyrelsen i Stockholms län, Tillväxtverket finansierar.

Så kan stödet användas
Brexitcheckarna kan användas till att köpa extern kompetens för att genomföra olika marknadsförberedelser inför Brexit. Det kan exempelvis handla om att skriva om avtal, göra riskanalyser, se över egna resurser, kompetenser eller leverantörskedjor.

Vilka företag kan söka Brexitcheckar?

Företag som:

  • Importerar eller exporterar till/från Storbritannien
  • Har 2-49 anställda
  • Har en omsättning på minst 3 miljoner kronor och högst 10 miljoner euro
  • Har en stabil ekonomi
  • Inte ägs till mer än 25 procent av ett stort företag
  • Inte ingår i en koncern med fler än 249 anställda totalt.

Företag i Stockholms län kan söka 50 000 - 250 000 kronor. Brexitchecken ska betala högst hälften av kostnaden - resten betalar företaget. Sista ansökningsdag är 15 november och beslut tas löpande så vänta inte med att skicka in din ansökan. Mer information om Brexitcheckarna och hur du ansöker hittar du på www.lansstyrelsen.se/stockholm/brexit

Områden viktiga för de flesta företag att se över inför Brexit

Trots att ingen med säkerhet vet hur förhandlingarna om Brexit slutar uppmanar såväl Storbritannien som EU, företag att förbereda sig för en hård Brexit. I bloggen Tax matters hittar du några tips på saker som antas vara viktiga för alla företag att se över, oavsett vilket typ av avtal som parterna slutligt kommer överens om. 

PwC:s Brexitsida hittar du mer matnyttig information och intressant läsning.

Har du en fråga om affärsutveckling? Ställ den här! 

Ulrika Badenfelt

Ulrika Badenfelt

Ulrika Badenfelt arbetar på PwC:s kontor i Göteborg med rådgivning inom tull och exportkontroll.
010-212 62 94
Ulrika Badenfelt work at PwC's office in Gothenburg with advice in customs and export control.
+46 10-212 62 94

Lämna en kommentar