<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=959086704153666&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Så påverkas företagare av höjd skatt på sparande

tva_man_pratar.jpg ‹ Tillbaka till artiklarna

tva_man_pratar.jpgRegeringen och Vänsterpartiet har kommit överens om att höja skatten på kapitalförsäkringar och Investeringssparkonton, ISK. Förslaget väntas vara med i höstbudgeten som presenteras nästa vecka. Höjningen slår mot företagare som behållit sina vinster i bolaget och valt dessa sparformer för att säkra framtida pension.

Vilken skattehöjning föreslås?

Skatten föreslås höjas från dagens nivå – statslåneräntan + 0,75 procent, till statslåneräntan + 1 procent. Dock med ett golv på 1,25 procent. Skatten tas ut oavsett om värdet på tillgångarna ökat eller inte under året. Även vid nedgång tas skatten alltså ut.

Läs också: Artikel i Dagens industri – PwC om ISK-skatten: ”Räkna på innehavet”

Vad innebär förslaget för mig som företagare?

Förslaget innebär att det i många fall blir dyrare att behålla vinster i företaget för att säkra pensionen, något som ofta görs genom att bolaget tecknar en kapitalförsäkring som en form av pensionssparande.

Har du som företagare tagit utdelning och placerat pengarna på ett ISK inför din ålders höst träffas du också av höjningen.

Företagare som valt att avveckla sitt företag genom att lägga det i så kallad träda (vara passiv i fem kalenderår innan bolaget avvecklas) påverkas också. Det är vanligt att man väljer att förvalta vinsterna i en kapitalförsäkring under denna period.

Skattehöjningen slår även direkt mot sparande i riskkapital, aktier och aktiefonder.

Räntebärande sparande och kapital på bankkonton påverkas inte i praktiken eftersom dessa tillgångsslag inte placeras på ett ISK eller i en kapitalförsäkring på grund av skattenivån i förhållande till avkastningen.

Så mycket höjs skatten – två exempel:

  1. För en företagare som sparat tre miljoner kronor i en kapitalförsäkring, eller på ett ISK, höjs skatten med 2 250 kronor per år.
  2. Om företaget utgör ”pensionen” och där finns 10 miljoner kronor så höjs skatten med 7 500 kronor per år.

En annan aspekt i denna fråga är att det kan vara tufft för företagare att spara överhuvudtaget. Inte sällan har man ett sämre grundläggande försäkringsskydd då företagets lönsamhet initialt och under vissa perioder kanske inte tillåter inbetalningar av olika pensioner. Även de egna löneuttagen är i dessa fall ofta återhållsamma.

När förslaget om skattehöjningen på sparande beslutats är mitt råd till dig som företagare att se över tillgångarna i din kapitalförsäkring, eller på ditt ISK, så att inte den höjda skatten riskerar att äta upp hela den förväntade avkastningen. I så fall är det bättre att inte ha dem i en kapitalförsäkring eller på ett ISK.

Har du en fråga om lagar och regler? Ställ den här!

PwC

PwC

PwC Sverige är marknadsledande inom revision och rådgivning med 2 700 medarbetare runt om i landet – vi finns där du finns! Vårt syfte är att skapa förtroende i samhället och lösa viktiga problem och våra värderingar genomsyrar allt vi gör.

Lämna en kommentar