PwC:s vd-undersökning: 4 446 företagsledare ger svar på framtidsfrågor

Kvinna och man arbetar tillsammans vid skärm ‹ Tillbaka till artiklarna

Hur ser företagsledare i Sverige och världen på frågor som tillväxt, företagsutveckling och klimatutmaningar? För tjugofemte gången lanseras nu CEO Survey, där vd:ar från hela världen ger sin syn på framtidens företagande.

Årets undersökning signalerar ljusa framtidsutsikter. Hela 77 procent av företagsledarna tror på ökad global tillväxt under det kommande året. När det gäller det egna företaget spår drygt hälften ökade intäkter under de kommande tolv månaderna. I Sverige är stämningen än mer positiv där 64 procent ser ökade intäkter.

Cyberhoten skrämmer mest

Samtidigt som ekonomin väntas gå på högvarv ser företagsledarna flera utmaningar. Allra mest oroas de över cyberriskerna, som nu till och med klättrar upp till förstaplatsen på listan över hot. Därefter följer hälsorisker och på en tredjeplats hamnar makroekonomisk instabilitet.

graf-sid12

Fler vill göra affärer i USA och Storbritannien

Företagsledarna har även svarat på vilka länder som är mest centrala för företagens intäkter under det kommande året. USA hamnar även i år på förstaplatsen och ökar dessutom avståndet till tvåan Kina. Storbritannien fortsätter att öka i betydelse och skuggar nu Tyskland som återfinns på tredjeplatsen. Noterbart är även att fler företagsledare i år anger alternativet “inget land”.

Vilka tre länder anser du vara viktigast för att öka intäkterna i ditt företag under de kommande tolv månaderna?graf-sid10_ny

Företagen måste bli bättre på hållbarhet

Näringslivets ansvar för ett hållbart samhälle blir allt mer tydligt och det ställs ökade krav på konkreta åtgärder. Därför är det bekymmersamt att endast 33 procent av företagsledarna svarar att de är mycket oroade för klimatförändringarnas påverkan på det egna företaget.

Ett svagt klimatengagemang blir även tydligt i andra delar av undersökningen. Bara 26 procent av företagsledarnas bolag har ett åtagande för koldioxidneutralitet på plats och så få som 22 procent när det gäller nettonollutsläpp.

Vill du veta mer? Ladda ner CEO Survey 2022

Jörgen Haglund

Jörgen Haglund

Jörgen Haglund är Markets Leader och vice vd på PwC i Sverige.
Kontakt: 070-929 31 51, jorgen.haglund@pwc.com

Lämna en kommentar