Så skyddar ni er mot företagskapning!

Företagskapning ‹ Tillbaka till artiklarna

FöretagskapningEn företagskapning kan få allvarliga följder för de företag och föreningar som drabbas. Men om ett kapningsförsök upptäcks i ett tidigt skede kan skadorna begränsas. Här är några tips på hur ni kan skydda er!

Vad innebär företagskapning?

En företagskapning sker genom att någon på oriktig grund byter företrädare i företaget med syfte att ta ut pengar från företaget, teckna avtal eller att köpa varor i företagets namn.

Läs också: Verklig huvudman - detta måste du som företagare ha koll på!

Var uppmärksam på detta:

  • om du får en bekräftelse från Bolagsverket på en styrelse- eller adressändring som du själv inte har anmält,
  • om det kommer fakturor på varor som du inte beställt,
  • om du får meddelande att en kreditupplysning gjorts som du inte vet om.

Detta kan vara tecken på att någon försökt ta lån eller beställa varor i företagets namn.

Läs också: Ta kontroll över ditt företags IT-säkerhet

Hur kan jag skydda företaget mot kapning?

Ett sätt att skydda företaget är att skaffa en digital brevlåda så att post från myndigheter och kommuner skickas digitalt i stället för med vanlig post. Den digitala brevlådan är säker eftersom du loggar in med e-legitimation, till exempel med Mobilt BankID. Behörig firmatecknare i företaget kan gå in på bolagsverket.se eller via verksamt.se och registrera en digital brevlåda. Tjänsten är gratis.

Ett annat sätt att minska risken för kapning kan vara att registrera företagets e-postadress hos Bolagsverket. En behörig företrädare anmäler e-postadressen på verksamt.se. Företaget får då automatiskt ett e-postmeddelande från Bolagsverket varje gång en anmälan om ändring i företaget diarieförts. På så vis får bolaget omedelbart vetskap om att förändringar har skett. Då gäller det att agera snabbt och ta kontakt med Bolagsverket för att hindra en felaktig registrering.

Om en felaktig registrering redan gjorts ska företaget även göra en polisanmälan samt att de riktiga uppgifterna måste anmälas till Bolagsverket så fort som möjligt. Det är dessutom bra att informera bank, kunder och andra samarbetspartners om vad som hänt.

bolagsverket.se finns utförlig information om företagskapning för dig som vill veta mer.Har du en fråga om affärsutveckling? Ställ den här! 

PwC

PwC

PwC hjälper dagligen små och medelstora företag med revision och rådgivning. Genom Företagarbloggen vill vi dela med oss av kunskap och erfarenhet – vårt mål är att förenkla för dig att driva företag.

Lämna en kommentar

Relaterad läsning

Läs artikeln

De här 8 teknologierna kommer transformera er organisation

Teknologin utvecklas i rasande fart och allt fler företagsledare inser att digitalisering spelar en nyckelroll i företagets övergripande ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Ny forskning visar: Så blir styrningen en effektiv konkurrensfördel

Små och medelstora företag utgör en viktig del av svenskt näringsliv. Trots det saknas forskning om hur företagen styrs och hur styrningen ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Cyberattacker under sommaren - det här bör företagaren tänka på

Allt fler svenska bolag utsätts för cyberattacker och nu kommer vi in i den period på året då risken för attacker är som störst. Jakob ...

Läs artikeln