<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=959086704153666&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

7 sätt att fixa finansiering – utan att gå till banken

‹ Tillbaka till artiklarna

Att lyckas få tillräckligt med kapital är en utmaning för många företagare – men det finns fler dörrar att öppna än bankens.

Få bolag är helt självförsörjande med kapital, det brukar inte dröja länge innan nya företagare märker att brist på likviditet (företagets betalningsförmåga) hämmar tillväxten. Det kan vara frustrerande att sitta och vänta på pengar innan du kan göra nästa affär. Många företagare har en tydlig affärsidé med god potential, andra har skaffat sig en tydlig och bra beskriven affärsplan – då brukar det vara lättare att övertyga banken. Men ibland räcker inte detta. Vad kan du då göra? Här får du mina tips på alternativ eller komplement till ett traditionellt banklån:

Entreprenör – så får du lättare banklån 

1. Se över din kapitalbindning

Många väntar med att fakturera sina kunder en gång per månad eller kanske ännu värre när det börjar saknas pengar på kontot. Se till att ha ett enkelt, gärna webbaserat ekonomisystem och fakturera dagligen eller senast veckovis, om det är möjligt. Det vore ju tråkigt att behöva låna pengar på banken med anledning av sen fakturering.

2. Traditionell factoring

Factoring är en bra finansieringsform som dessutom kan avlasta dig rent administrativt. Förr ansågs det vara svaga företag som anlitade factoringbolag, idag är det annorlunda. Med nya lagar som styr bankerna har factoring blivit ett vanligt komplement till checkkredit. Med en professionell aktör som hanterar samtliga dina fakturor så torde detta påskynda inbetalningar, du blir en prioriterad leverantör istället för att hamna sist i kön.

3. Fakturaköp

Fakturaköp innebär att du normalt sett väljer ut ett fåtal av dina fakturor som sedan säljs till ett factoringbolag som i allmänhet tar över kreditrisken. Rätt använt kan detta vara en billig finansieringsform, om du däremot säljer samtliga fakturor kommer det rätt snart att äta upp stora delar av resultatet. Det är lätt att vänja sig vid att pengarna kommer in direkt, så lägg en plan för hur mycket eller vilka typ av fakturor du kommer att sälja.

4. Lämna kassarabatt

En till synes bortglömd finansieringsform. Du ger helt enkelt din kund en rabatt på ett par procent om kunden betalar in fakturan direkt istället för att vänta till fakturans förfallodag. Jag arbetar med ett antal klädbutiker, där används detta även av butiker med god likviditet. Inte helt ovanligt att leverantören är ett utländskt bolag. Rabatten du ger är ofta lägre än kreditbolagens avgifter och den sker mellan två parter som redan har ett avtal, det vill säga du och din kund. Om den som ska betala har god likviditet, så kanske de är öppna för att betala exempelvis 98 procent av fakturavärdet direkt och på så sätt spara 2 procent. Enkelt!

5. Dropshipping

För dig som driver e-handel kan dropshipping vara ett alternativ, om du inte har kapital att binda i varulager. Lösningen innebär att din leverantör, förmodligen tillverkaren, levererar varorna direkt till slutkund. Du binder mindre kapital men kanske får betala med något högre pris. I vissa faser kanske detta kan vara ett gångbart alternativ för att bygga upp verksamheten eller testa nya produktsortiment utan att riskera att hamna i likviditetsnöd.

6. Låna av en vän

Normalt sett är det kanske inte första utvägen att låna pengar av en kompis. Några kanske inte tycker man ska blanda vänskap och affärer. Frågan är om inte det så småningom sker i alla fall. Har du någon som tror på dig och din verksamhet, varför inte ställa frågan? Se till att ha ordning och reda på dokumentationen, kanske kan ni dessutom så småningom bli kompanjoner. Det är inte fel att dela sina utmaningar med andra.

7. Peer to Peer lån (P2P)

Peer to peer är ett relativt nytt begrepp i Sverige. Det börjar nu finnas en del olika leverantörer för dessa nya finansieringstjänster som levereras online. Långivare och låntagare möts över nätet med till synes rätt hyfsade villkor.

Har du en fråga om affärsutveckling? Ställ den här! 

PwC

PwC

PwC Sverige är marknadsledande inom revision och rådgivning med 2 700 medarbetare runt om i landet – vi finns där du finns! Vårt syfte är att skapa förtroende i samhället och lösa viktiga problem och våra värderingar genomsyrar allt vi gör.

Lämna en kommentar

Relaterad läsning

Läs artikeln

Hur går man från idé till verklighet i sin AI-transformation?

Med AI förväntas en revolution inom branscher och arbetsmetoder över hela världen, vilket i sin tur skapar en ökad efterfrågan på nya ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Sju tips för att lyckas som ny CFO

Att vara ny i rollen som CFO är ett prestigefyllt och spännande uppdrag. Som CFO har du en central roll i företagets ledningsgrupp och i ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Regelverk ökar kraven på företagens arbete med mänskliga rättigheter

Ny internationell hållbarhetslagstiftning med fokus på mänskliga rättigheter ställer rigorösa krav på svenska bolag. Här redogör vi för ...

Läs artikeln