<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=959086704153666&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

5 tecken på att du behöver byta affärssystem

‹ Tillbaka till artiklarna

Photo_RGB_P_0628_JA_ML.jpg

Ett gammalt och ineffektivt affärssystem kan hindra ditt företag från att växa. Men när är det dags att investera nytt? Här är fem tecken på att tiden för ett byte är inne! 

Du som driver ett växande företag måste någon gång ta tag i den komplexa frågan affärssystem. Att ha ett modernt och effektivt system sätter agendan för ditt företags framtid. Att hänga kvar vid gamla och ack så ineffektiva system hindrar ditt företag från att växa. Kostnaden i en nysatsning är ett hinder för många, men det blir svårare och dyrare om du väntar. Jag stöter ofta på den här problematiken hos mina kunder, där ett lapptäcke som består av olika system som inte fungerar tillsammans gör att effektiviteten sjunker. Här är fem tecken på att det är dags för dig att satsa på ett nytt affärssystem:

1. Du måste jobba manuellt. Också.

Trots att du har ett affärssystem måste en rad moment göras manuellt, och på olika ställen. Det kan handla om att registrera fakturor, betala ut lön eller att kartlägga kunder i ett CRM-system. När du måste registrera uppgifter på flera stället, minskar inte bara effektiviteten, risken för kostsamma fel ökar också. 

2. Det blir dyrare och dyrare

Äldre system kostar ofta orimligt mycket i underhåll. Under åren kanske du har köpt ett antal fristående stödsystem, och för varje ny komponent blir kostnaden högre och högre. Både licenser och underhåll av spridda plattformar kostar pengar.

3. Ditt system växer inte med ditt företag

Om ditt affärssystem inte kan hänga med i företagets utveckling har du ett stort problem. I takt med att transaktionsmängden ökar och organisationen utvecklas måste affärssystemet också kunna växa, annars kommer företagets lönsamhet att drabbas.

4. Du missar möjligheten till effektiva arbetssätt

Ställ dig själv följande fråga; är de arbetssätt vi har idag en följd av begränsningar i våra affärssystem? Så ser det ofta ut i verkligheten nämligen. När du effektiviserar företagets arbetssätt brukar kunderna bli nöjdare, ny teknik ger mervärde för alla.

5. Systemet är inte flexibelt

Företagets affärssystem måste klara av en omvärld som rullar allt snabbare. Ska du lansera en ny affärsmodell, köpa upp ett annat företag eller expandera utomlands? Bristande integration mellan spridda stödsystem gör att du inte kan vara så snabb och effektiv som du skulle vilja vara. Det är inte alltid billigare och mer effektivt med ett stort system som inbegriper allt, men de olika stödsystem du har måste vara integrerade och fungera väl med varandra.

Företagarbloggen

Företagarbloggen

Har du frågor om redovisning eller lönehantering? PwC har valt att sälja affärsområdet för dessa tjänster och istället fokusera på revision och affärsrådgivning.

Lämna en kommentar

Relaterad läsning

Läs artikeln

Vad kan vi lära oss av världens bästa pensionssystem?

Sveriges pensionssystem har tappat ytterligare en placering i konsultbolaget Mercers globala pensionsstudie och hamnar på nionde plats av ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Ny rapport: Valdeltagandet i EU-valet synliggör klyftor i samhället

PwC:s och Järvaveckan Researchs rapport om valdeltagandet i EU-valet 2019 synliggör att det finns stora klyftor i samhället i vilken ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Digital identitet - skydda verksamheten med rätt system och processer

I dagens digitala värld använder vi som privatpersoner vår digitala identitet till olika tjänster på nätet. Även medarbetare har en digital ...

Läs artikeln