Vilket värde har julklappen?

‹ Tillbaka till artiklarna

PwC-skatteradgivning-Shipping-Box-solid_0003_roseDet är vanligt att arbetsgivare ger julklappar till sina anställda. Julklappar som ges under 2013 och vars marknadsvärde inklusive moms inte överstiger 450 kr är inte en skattepliktig förmån för den anställde och arbetsgivaravgifter behöver heller inte betalas.

Arbetsgivare som avser att ge en skattefri julklapp ska dock vara vaksamma. Det är nämligen marknadsvärdet för den anställde och inte det pris som arbetsgivaren betalar som avses. Det innebär att om en arbetsgivare erhåller mängdrabatt och kan köpa julklapparna för 400 kr styck men den anställde skulle behövt betala 500 kr i butik så är inte julklappen skatte- och avgiftsfri. Dessutom är det inklusive moms som avses.

Är marknadsvärdet för den anställde högre än 450 kr är hela värdet av julklappen en skattepliktig förmån och ska även ingå i underlaget för arbetsgivaravgifter.

Kom ihåg att gåvan, för att vara skatte- och avgiftsfri, inte får vara i form av pengar vilket även avser presentkort som kan bytas mot pengar.

Magnus Westman

Magnus Westman

Magnus Westman arbetar på PwC:s kontor i Stockholm med internationell individbeskattning. Magnus har tidigare arbetat sex år på Skatteverket med internationell individ- och bolagsbeskattning och varit projektledare för internationella beskattningsfrågor.
010-212 48 33
Magnus Westman works with international personal taxation at PwC’s office in Stockholm. Magnus spent six years with the Swedish Tax Agency, working with international personal and corporate taxation, and was a project manager for issues relating to international taxation.
+46 10 212 48 33

Lämna en kommentar

Relaterad läsning

Läs artikeln

3:12 regelverket - förslag på nya regler för att identifiera fåmansföretag

Den 21 april 2021 remitterade Finansdepartementet en promemoria med förslag till två kompletteringar inom de särskilda skattereglerna för ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Sänkta arbetsgivaravgifter för personal som arbetar med forskning och utveckling

Företag som bedriver forsknings- och utvecklingsarbete har sedan 2014 möjlighet till sänkta arbetsgivaravgifter för personal som arbetar ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Stor guide: regeringens åtgärdspaket för företag – vad gäller?

Det har gått lite mer än ett år sedan regeringen presenterade det första åtgärdspaketet för företag med anledning av spridningen av ...

Läs artikeln