Regeringen drar tillbaka förslaget om hälsoväxling

PwC-skatteradgivning-Doctor-solid_0001_maroon.png ‹ Tillbaka till artiklarna

PwC-skatteradgivning-Doctor-solid_0001_maroon.pngI regeringens kommande höstbudget slopas det kritiserade förslaget att låta arbetsgivarna betala mer av kostnaderna för långtidssjukskrivna. Istället vill regeringen pröva de förslag som arbetsmarknadens parter lagt fram för att få ner kostnaderna för sjukskrivningar.

Den 23 augusti meddelade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll att regeringen drar tillbaka förslaget om hälsoväxling, det vill säga medfinansieringen inom sjukförsäkringen. Som vi tidigare beskrivit i Tax matters skulle arbetsgivarna enligt förslaget stå för 25 procent av sjuklönen för medarbetare som varit sjukskrivna i mer än 90 dagar. Tanken var att arbetsgivarna skulle bli mer motiverade att hålla sin personal frisk.

Förslaget väckte starkt motstånd från såväl fack som arbetsgivare och har av vissa benämnts som ”sjukskatten”. Förutom kritik från företagare att förslaget skulle kosta för mycket och sjukskrivningar kan ha andra orsaker än arbetsplatsen, fanns det också farhågor att förslaget skulle göra det svårare för personer som tidigare varit sjukskrivna att få jobb.

Nu lägger regeringen förslaget om hälsoväxling åt sidan till förmån för parternas lösningar. LO, PTK och Svenskt Näringsliv har presenterat egna förslag som kan leda till minskade sjukskrivningar och lägre sjukkostnader.

Om dessa förslag kommer att räcka eller om regeringen kommer att återkomma i framtiden med nya förslag återstår att se. Vi på PwC fortsätter att bevaka alla typer av skattefrågor som påverkar dig som företagare.

Skriven av: Karin Norberg, tidigare anställd på PwC.

Har du frågor om personbeskattning?

Christina Grape

Christina Grape

Christina Grape arbetar på PwC:s kontor i Stockholm med momsrådgivning och är specialiserad på frågor avseende fastighetsmoms.
010-212 54 93
Christina Grape works at PwC’s Stockholm office, providing VAT advisory services, and specialises in issues relating to VAT on property.
+46 10 212 54 93

Lämna en kommentar

Relaterad läsning

Läs artikeln

Slopad värnskatt kan påverka löneväxling till tjänstepension

Möjligheten för anställda att avstå en del av sin bruttolön i utbyte mot en förmån, exempelvis extra pensionsavsättning, kallas för ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Jakten på den försvunna skattereformen – ny intervjuserie

En av punkterna i januariöverenskommelsen handlar om att en omfattande skattereform ska genomföras under nuvarande mandatperiod. Nu kommer ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Portugal inför beskattning med tio procent på svenska tjänstepensioner

Portugal har föreslagit att börja beskatta de pensionsinkomster som från 2009 varit skattebefriade för inflyttade pensionärer. En sådan ...

Läs artikeln