Paketeringsutredningen – inte redo att skickas ut på remiss

PwC-skatteradgivning-House-2-solid_0002_burgundy.png ‹ Tillbaka till artiklarna

PwC-skatteradgivning-House-2-solid_0002_burgundy.pngSkattesmockan mot fastighetsbolagen skjuts sannolikt på framtiden. Regeringen tänker inte lägga fram något skarpt förslag i höstens budget.

Som Tax matters rapporterade om i förra veckan, närmare bestämt den 30 mars 2017, presenterade den så kallade paketeringsutredningen sina förslag kring beskattning av fastighetsbolag.

Reaktionerna från branschens aktörer lät inte vänta på sig och flera fastighetsaktier backade under måndagen. Redan i utredningen konstateras att förslaget skulle medföra att branschen blir överbeskattad samt påverka bostadsbyggandet och fastighetsvärdena negativt.

Gösta Brunnander, pressekreterare hos finansminister Magdalena Andersson (S), säger till Dagens industri att ”De här förslagen är inte aktuella för höstens budgetproposition”.

Regeringen ska också titta närmare på vilka effekter skatteförslagen skulle få innan utredningen kan gå ut på remiss.

”Vi har en hög byggtakt och vi vill inte bromsa in den, så vi kommer att behöva titta lite extra på det innan den går ut på remiss”, säger Gösta Brunnander.

Det är dock inte uteslutet att delar av förslagen genomförs före valet.

Kommentar

Det är glädjande att regeringen har tagit branschens reaktioner till sig och utvärderar förslagets effekter innan det eventuellt skickas ut på remiss. Det verkar dock inte uteslutet att vissa delar av förslaget kan komma att bearbetas tidigare än andra. Fortsättning följer med andra ord.

Har du frågor om företagsbeskattning?

Katarina Menzel

Katarina Menzel

Katarina Menzel arbetar på PwC i Stockholm med företagsbeskattningsfrågor och är särskilt inriktad på skattefrågor för fastighets- och byggbolag.
010-212 47 92
Katarina Menzel works at PwC in Stockholm, specialising in corporate taxation issues and, in particular, tax issues for property and construction companies.
+46 10 212 47 92

Lämna en kommentar

Relaterad läsning

Läs artikeln

Nytt avsnitt i PwC:s serie om skatter: Joar Forssell inte nöjd med hur finansministern drivit frågan om en skattereform

  Som ungdomspolitiker tog Joar Forssell fram ett förslag till skattereform tillsammans med SSU:s ordförande Philip Botström. Hur ser Joar ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Ränteavdragsreglerna: nytt kring hur kvarstående negativt räntenetto ska beräknas

Skatteverket publicerade den 7 maj ett nytt ställningstagande kring hur kvarstående negativt räntenetto ska beräknas. Ställningstagandet ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Skatteverkets nya ställningstagande till finansiella garantier inom koncerner

Skatteverkets två tidigare ställningstaganden gällande finansiella garantier ersätts av ett nytt för att bättre stämma överens med ...

Läs artikeln