<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=959086704153666&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

5 vanliga fällor för dig som är nyföretagare

‹ Tillbaka till artiklarna

Att starta eget är roligt och lärorikt, men du kan förlora både tid och pengar om du inte tänker rätt. Bli mer framgångsrik och effektiv genom att undvika vanliga fallgropar!

Jag har tidigare drivit eget företag, och nu är jag rådgivare för mindre företag på PwC. Under åren har jag noterat ett antal återkommande fällor som många faller i när de startar upp sina företag. Att falla i fel fälla kan kosta både tid och pengar, och faktiskt avgöra ditt företags framtid.

Läs också: 10 vanliga frågor om att starta aktiebolag – och svaren

1. Göra allt själv

Det är lätt att vilja vara överallt samtidigt. Med detta kommer en stor risk att all din leverans blir personberoende, allt står och faller med dig. Genom att delegera får du andra att växa samtidigt som du får en möjlighet att arbeta med det som du troligtvis brinner för mest affären. Om du av kostnadsskäl vill göra vissa uppgifter, gör det för att lära dig, men gör det inte för länge. Målsätt när gränsen går för att din egen tid skulle kunna omvandlas till mer intäkter, mer affärsinriktad och strategisk tid. Omge dig med rådgivare och konsulter som växer med dig.

Läs också: Skriv bästa affärsplanen – 5 smarta tips

2. Prisa in sig

Förmodligen en av de vanligaste fällorna att falla i. Som ny på marknaden har du ofta inget etablerat varumärke eller flera år att falla tillbaka på. Då är det frestande att ta till priset som vapen. Väl inne är det dock ofta svårt att höja priset. De valde ju faktiskt dig för att du var billigast. Ett tips kan vara att erbjuda en introduktionsrabatt – men var tydlig med vad ditt ordinarie pris är och när du har för avsikt att börja ta betalt på ”rätt sätt”.

Läs också: Så gör du en vinnande budget

3. Du blir bank till din kund

Många som driver ett nystartat företag tycker det är obehagligt att påminna om sent betalda fakturor. Tyvärr är det inte olagligt att betala en faktura sent, om än oetiskt om någon låter bli även om de kan betala i tid. Se till att direkt påminna dina kunder om sent betalda fakturor och var snabb med att omge dig med leverantörer som kan hjälpa dig att få betalt. Att inte få betalt för nedlagt arbete är sämre än att inte ha utfört arbetet överhuvudtaget.

Läs också: Så når du målen i din affärsplan

4. Köpa istället för att leasa

Att direkt gå och köpa inventarier och maskiner som istället skulle kunnat ha leasats kan påverka din möjlighet att växa. Att köpa kan visserligen vara billigare på lång sikt, om du har tillgång till bra finansiering. Men förmodligen är det bättre att ha finansiering till varulager eller annat som mer direkt påverkar försäljningen än att spara några kronor på räntor och avgifter. Handlingsfriheten kan istället vara mer värd. En hyreskostnad med lite påslag kan vara värt att ta under en uppbyggnad.

Läs också: 5 viktiga frågor om franchise

5. Skuldfällan i aktiebolag

Rätt skött är aktiebolag en trygg företagsform för dig som företagare. Men eftersom många går in med lägsta aktiekapitalet, 50 000 kronor, så går det rätt fort att förbruka mer än hälften av pengarna. Det kanske till och med sker samma månad när du börjar köpa på dig lite kontorsmaterial och mindre inventarier. Här gäller det att direkt vara med och följa bolagets ekonomiska utveckling. Med alla handlingar i ordning så behöver det inte bli några problem, men fel hanterat så kan du bli personligt ansvarig för stora skulder utan att du vet om det. 

PwC

PwC

PwC Sverige är marknadsledande inom revision och rådgivning med 2 700 medarbetare runt om i landet – vi finns där du finns! Vårt syfte är att skapa förtroende i samhället och lösa viktiga problem och våra värderingar genomsyrar allt vi gör.

Lämna en kommentar

Relaterad läsning

Läs artikeln

Utvecklingsutgifter i startups – tillgång eller kostnad?

Är en utgift alltid en kostnad? Utvecklingsutgifterna i en startup kan ju bli en tillgång som kommer generera intäkter längre fram. Men vad ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Bli partner eller delägare i etablerat bolag – så kan upplägget se ut

Att bli partner eller delägare i ett redan etablerat företag och få det att fungera på ett bra sätt kan vara en utmaning. Hur ska upplägget ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Stockholm rankad som drömstad för startups

Stockholm är en attraktiv stad för startups. Det visar PwC:s globala undersökning PwC Startup Survey där hela 100 procent av de tillfrågade ...

Läs artikeln