Ta in en extern vd i ditt företag – så förbereder du dig för att släppa taget

Extern VD.jpg ‹ Tillbaka till artiklarna

Extern VD.jpgAtt släppa taget om sitt företag till en extern vd är att jämföra med känslan när ens barn lämnar boet och ska stå på egna ben. Den största utmaningen ligger ofta i det känslomässiga snarare än det praktiska. Men med rätt förberedelse kan det bli ett lyft för både dig och företaget.

Tar du som ägare in en extern vd står du helt plötsligt inte i centrum längre och samtidigt är det någon annan som ska leda och utveckla din ”baby”. Det kan kännas både förvirrande och smärtsamt. För att inte tala om känslan när du upptäcker att du är mer beroende av ditt företag än vad företaget är av dig.

Har du byggt upp hela ditt liv runt företaget och inte börjat odla andra intressen som är viktiga för dig på riktigt och som du inte blir uttråkad av efter några veckor – ja, då blir det tufft att lämna vd-stolen.

Många ägare lägger mycket tid på urvalsprocessen och att vederbörande har rätt kompetens och hur den nya vd:n ska fasas in. Men vem förbereder ägaren på hur han eller hon ska fasas ut? Finns det rekryterare som tar hand om den delen också och som förstår alla känslomässiga kval en företagsledare har?

Om det inte finns någon utfasningsplan utan ägaren tänker vara kvar som bollplank bör varningssignalerna börja blinka lika kraftigt som saftblandaren på en ambulans. Att erbjuda sig att vara bollplank är snabbaste sättet att glida in i skidspåret igen – spåret som leder direkt tillbaka till vd-stolen. Och den är redan upptagen.

Läs också: Så tar du in rätt kompetens i styrelsen

Som ägare bör du fundera igenom vad du vill göra den dagen du släpper taget och förbereda detta noga. Annars är risken stor att du utvecklar en identitetskris och inte agerar rationellt på den nya vd:ns framgångsrika förändringsförslag.

För att lyckas släppa taget behöver du förbereda dig på:

  • Var sann mot dig själv: Vad kommer det att innebära att släppa VD-rollen?
  • Definiera din nya roll tydligt. Kommer den att vara tillräckligt stimulerande? Varning att vara bollplank!
  • Skapa ett ägarforum där du utövar ett aktivt ägande och tar upp ägarfrågor.

Att lyckas med en extern vd kräver en hel del av den tillträdande vd:n, men också en hel del känslomässiga funderingar och mod från dig som ägare. Modet handlar till stor del om att möta dig själv. Risken är annars stor att du som ägare har svårt att hålla dig borta från den trygghetszon du så framgångsrikt befunnit dig i under många år i rollen som vd.

Läs också: Så ser vd:ar i privatägda bolag på rekrytering

Så våga vara modig och lägg tid på att planera din utfasningsplan. Ta professionell hjälp med hur det kommer att kännas när du lämnar vd-stolen. De flesta ägare går igenom samma mentala resa som du. Att släppa taget är ingen ”quick fix”, men ha förtröstan – den goda nyheten är att det går.

Med insikter, kunskap och noga förberedelser kan en extern vd vara den viktiga pusselbiten som behövs för att företaget, din ”baby”, ska få leva sitt liv i sin sanna och fulla potential. Och du också.

 

Har du en fråga om affärsutveckling? Ställ den här! 

Agneta Olsson

Agneta Olsson

Agneta Olsson har arbetat som extern vd i ägarledda företag och gästbloggar på Företagarbloggen. Idag hjälper hon ägare att "släppa taget" och att framgångsrikt ta in en extern vd för att ta företaget till nästa nivå.

Lämna en kommentar

Relaterad läsning

Läs artikeln

Skattenyheter i höstbudgeten - så här ser regeringens förslag ut

Regeringen har lämnat över höstbudgeten för 2022 till riksdagen. Ett av förslagen är att utvidga reglerna för kvalificerade ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Självständigt bedriven näringsverksamhet - vilka är kraven?

Har du startat eget aktiebolag och tänker utföra arbetsuppgifter som du tidigare har haft som anställd? Då är det viktigt att du tar reda ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Gamer, youtuber eller influencer? Inkomst att deklarera

Är du aktiv inom e-sport eller andra aktiviteter på internet och sociala medier? För 2021 ska inkomster som överstiger 20 135 kr deklareras ...

Läs artikeln