”Som företagare får jag göra det jag vill till 100 procent”

Locals_food.jpg ‹ Tillbaka till artiklarna

Locals_food.jpgEftersom Henrik Ryman har tränat och varit aktiv hela livet vet han att bra mat fungerar. Sedan 1999 har han drivit hälsoinriktade restauranger i olika former i Stockholms innerstad. ”Som entreprenör behöver man ständigt utvecklas och tänka nytt. Våga testa nya grejer och våga göra fel. Det viktigaste är att du brinner för det du gör”, säger han.

Mellan år 1999 - 2004 drev Henrik Ryman restaurang Moonoo på Södermalm i Stockholm. Moonoo var en av de första hälsorestaurangerna som inte bara serverade sallad utan varm, nyttig mat. År 2004 öppnades Kalori som tog hela idén ett steg vidare – maten var näringsberäknad, innehöll minimalt med fett och socker, samt att gästen byggde sin egen måltid. Förra året öppnade Henrik Locals som serverar bra och nyttig mat lagad från grunden.

Vad är det bästa och sämsta med att vara företagare?

– Det bästa är att jag får göra det jag vill till 100 procent. Det sämsta är att det är svårt att få stöd. Både ekonomiskt, med marknadsföring och att det kan vara svårt att hitta andra företagare att samarbeta och utbyta erfarenheter med.

Som företagare får man vara beredd på att det kommer båda framgång och motgång, så Henrik Ryman understryker hur viktigt det är att förstå sina siffor. Han följer upp resultat och balansrapport varje månad, kollar vinstmarginaler och nyckeltal. Något som många företagare kan tycka är knepigt och svårt.

Vad är dina drivkrafter som företagare?

– Att göra så folk mår bättre är en stor drivkraft för mig. Jag drivs av att få alla som kommer till restaurangen att känna sig välkomna tillbaka. Inte bara för att det är bra mat utan för att det är sköna människor som både jobbar och äter där. I en värld där allt snurrar fortare och fortare tror jag att den där ”måbra”-stämningen som inte är helt enkel att skapa kommer betyda mer och mer.

Henrik säger att de som jobbar på Locals har kul tillsammans och att en viktig del i att skapa en god stämning är att han som chef kommer in och är positiv.

– Och sen såklart att vi ser gästen – alla gäster.

3 tips från företagaren Henrik Ryman:

  • Tro på din idé till 100 procent och brinn för det du gör.
  • Stöt och blöt idén med nära och kära för att se om den har potential och är genomförbar. Kommer du tjäna några pengar på den eller är det bara för att det är kul? Det optimala är ju om du både kan ha kul och att tjäna pengar på din idé.
  • Förstå ditt företag – ha koll på nyckeltal, resultat, balans och vinstmarginaler.

Fakta om Locals:

Locals är en restaurang i centrala Stockholm. Maten som serveras är maximerad för att ge gästen bra energi. Catering och lunchlådor är också en stor del av Locals koncept, de hyr dessutom ut sin restauranglokal för evenemang. Ägare och grundare Henrik Ryman har sedan 1999 drivit hälsoinriktade restauranger i Stockholm innerstad. http://localsfood.se/

Har du en fråga om att starta eget? Ställ den här!

PwC

PwC

PwC hjälper dagligen små och medelstora företag med revision och rådgivning. Genom Företagarbloggen vill vi dela med oss av kunskap och erfarenhet – vårt mål är att förenkla för dig att driva företag.

Lämna en kommentar

Relaterad läsning

Läs artikeln

Svenska företag drabbas av flest cyberattacker i Norden

Svenska företag är mer utsatta  för cyberattacker än företag i Norge och Danmark. Det visar PwC:s färska undersökning om cybersäkerheten i ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Brexit är här - men vad betyder det?

Brexit är här och med det lämnade Storbritannien EU den 31 januari 2020. Men vad är det som blir annorlunda? Vi reder ut vad som har hänt - ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Rusta ditt företag för klimatförändringar – 3 viktiga åtgärder

På nyheterna kan vi regelbundet följa de effekter klimatförändringarna har på vår omvärld. Men hur påverkar det svenska företag som är ...

Läs artikeln