Skatter och delningsekonomi – ett nytt sätt att göra affärer

‹ Tillbaka till artiklarna

man-vid-bil.jpg

Delningsekonomi är en modern och hållbar affärsmodell som ställer krav på våra skattesystem. Just nu genomför Skatteverket en kartläggning av delningsekonomins påverkan på skatteintäkterna.

Delningsekonomi är en affärsmodell som tagit världen med storm genom innovativa tjänster som Airbnb och Uber. I Sverige finns flera företag som bygger på delningsekonomi, till exempel Workaround, Sunfleet och Freelway. Läs gärna min kollega Åsa Lundells blogginlägg om hur du som driver företag kan dra nytta av delningsekonomin.

Så funkar skatter och delningsekonomi

Med nya affärsmodeller dyker alltid skattefrågor upp, i december 2015 fick Skatteverket, via ett regleringsbrev, i uppdrag att analysera hur delningsekonomin tar plats i våra skattesystem. På skattebloggen Tax matters kan du läsa mer om hur skattereglerna ser ut för den som kör bil via Uber, hyr ut lägenhet via Airbnb eller jobbar med att crowdfunda sin verksamhet. Som det ser ut nu kan Skatteverket komma att genomföra fler revisioner mot delningsföretag än vanligt under en kommande period.
Har du en fråga om lagar och regler? Ställ den här! 

Ulrika Lundh Eriksson

Ulrika Lundh Eriksson

Ulrika Lundh Eriksson arbetar med nationell och internationell företagsbeskattning med särskild inriktning mot transport, logistik och shipping. Hon arbetar på PwC:s skatteavdelning i Göteborg.
010-213 14 17

Ulrika Lundh Eriksson works with national and international corporate taxation, specialising in transport, logistics and shipping. She works at PwC’s tax department in Gothenburg.
+46 10 213 14 17

Lämna en kommentar

Relaterad läsning

Läs artikeln

Nya EU-regler för moms på e-handel - tänk på det här

Nya momsregler för e-handel införs i EU den 1 juli 2021 och företag som säljer varor till konsumenter i andra EU-länder berörs av de stora ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Nettoskuld på grund av sjunkande tillgångsvärde i pensionsstiftelser - tänk på det här

Våren 2020 har inneburit en stor nedgång på världens börser. Det kan innebära att marknadsvärdet på pensionsstiftelsers tillgångar har ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Koncern, oäkta koncern eller intresseföretag - vi reder ut begreppen

Koncernföretag, oäkta koncern och intresseföretag är begrepp som vi hör användas i olika sammanhang. Men vad är egentligen skillnaden? Vad ...

Läs artikeln