Kick-off – så funkar avdrag och beskattning

grupp_mote_2.jpg ‹ Tillbaka till artiklarna

Kick-off, konferens eller kurs för ditt företag? Det finns en del att tänka på kring avdrag och beskattning – här får du veta allt!

Oavsett om en kurs eller konferens håll utomlands eller i Sverige måste den omfatta ett visst antal timmar, normalt minst 6 timmar per dag och 30 timmar under en vecka, det måste finnas ett program och deltagarna måste ha nytta av den utbildning som ges. Om dessa villkor är uppfyllda blir det ingen förmånsbeskattning för dig eller dina anställda. För att kostnaden ska vara avdragsgill måste konferensen eller kursen vara till nytta för företaget. Inslag av nöjen och rekreation får inte vara för omfattande – för mycket av detta under konferensresan kan leda till att resan blir helt eller delvis skattepliktig.

Kick-off på annan ort

Vid en granskning gör Skatteverket en bedömning i varje enskilt fall, här kan det finnas anledning att tänka till kring tydligheten om du väljer ett populärt turistresmål eller en avlägsen plats. Samma sak gäller om konferensen är förlagd över en helg. Se till att du sparar all dokumentation kring resan, även sådant som du inte är skyldig att inkludera i redovisningen. Har ni föreläsningar, spara anteckningar. Du kan filma eller ta bilder. Eller dokumentera på andra sätt.

Ta med anhörig med på kick-off

Ibland tar anställda med sig anhöriga, som en partner, på en konferensresa. Om det blir aktuellt kan det vara bra att veta att den personen ska ”värderas till marknadsvärdet” enligt Skatteverket. Det blir då din anställda som blir beskattad för värdet av den här förmånen. Läs gärna den här frågan på skatteverket.se om vad som händer med hotellkostnaden när du och din partner delar rum.

4 saker att tänka på inför kick-offen

  • Kick-offen måste uppfylla tidkravet, det vill säga normalt minst 6 timmar per dag och 30 timmar på en vecka.
  • Du måste ta fram ett program som gynnar verksamheten och deltagarna.
  • Var särskilt noggrann med dokumentation om ni åker bort över en helg, till en avlägsen plats eller ett populärt resmål.
  • Anhörig får följa med – men blir beskattad.

Har du en fråga om lagar och regler? Ställ den här! 

PwC

PwC

PwC hjälper dagligen små och medelstora företag med revision och rådgivning. Genom Företagarbloggen vill vi dela med oss av kunskap och erfarenhet – vårt mål är att förenkla för dig att driva företag.

Lämna en kommentar

Relaterad läsning

Läs artikeln

5 vanliga frågor om ersättning till styrelseledamot

Ersättning till ledamöter i bolagsstyrelser är en ständigt het fråga. Hur stort arvode ska ordförande ha jämfört med vanliga ledamöter och ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Tillväxtplaner? Se till att ha svar på de här frågorna först!

Du vill att företaget ska växa men när är rätt timing, på vilket sätt ska tillväxten ske och hur får du med dig alla på tåget? Vi går ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Presentkort – så gör du med momsen!

Momsreglerna för presentkort eller vouchers är beroende av vilka rättigheter som presentkortet/vouchern ger innehavaren. Här förklarar vi ...

Läs artikeln