Kick-off – så funkar avdrag och beskattning

grupp_mote_2.jpg ‹ Tillbaka till artiklarna

Kick-off, konferens eller kurs för ditt företag? Det finns en del att tänka på kring avdrag och beskattning – här får du veta allt!

Oavsett om en kurs eller konferens håll utomlands eller i Sverige måste den omfatta ett visst antal timmar, normalt minst 6 timmar per dag och 30 timmar under en vecka, det måste finnas ett program och deltagarna måste ha nytta av den utbildning som ges. Om dessa villkor är uppfyllda blir det ingen förmånsbeskattning för dig eller dina anställda. För att kostnaden ska vara avdragsgill måste konferensen eller kursen vara till nytta för företaget. Inslag av nöjen och rekreation får inte vara för omfattande – för mycket av detta under konferensresan kan leda till att resan blir helt eller delvis skattepliktig.

Kick-off på annan ort

Vid en granskning gör Skatteverket en bedömning i varje enskilt fall, här kan det finnas anledning att tänka till kring tydligheten om du väljer ett populärt turistresmål eller en avlägsen plats. Samma sak gäller om konferensen är förlagd över en helg. Se till att du sparar all dokumentation kring resan, även sådant som du inte är skyldig att inkludera i redovisningen. Har ni föreläsningar, spara anteckningar. Du kan filma eller ta bilder. Eller dokumentera på andra sätt.

Ta med anhörig med på kick-off

Ibland tar anställda med sig anhöriga, som en partner, på en konferensresa. Om det blir aktuellt kan det vara bra att veta att den personen ska ”värderas till marknadsvärdet” enligt Skatteverket. Det blir då din anställda som blir beskattad för värdet av den här förmånen. Läs gärna den här frågan på skatteverket.se om vad som händer med hotellkostnaden när du och din partner delar rum.

4 saker att tänka på inför kick-offen

  • Kick-offen måste uppfylla tidkravet, det vill säga normalt minst 6 timmar per dag och 30 timmar på en vecka.
  • Du måste ta fram ett program som gynnar verksamheten och deltagarna.
  • Var särskilt noggrann med dokumentation om ni åker bort över en helg, till en avlägsen plats eller ett populärt resmål.
  • Anhörig får följa med – men blir beskattad.

Har du en fråga om lagar och regler? Ställ den här! 

PwC

PwC

PwC hjälper dagligen små och medelstora företag med revision och rådgivning. Genom Företagarbloggen vill vi dela med oss av kunskap och erfarenhet – vårt mål är att förenkla för dig att driva företag.

Lämna en kommentar

Relaterad läsning

Läs artikeln

Svenska företag drabbas av flest cyberattacker i Norden

Svenska företag är mer utsatta  för cyberattacker än företag i Norge och Danmark. Det visar PwC:s färska undersökning om cybersäkerheten i ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Brexit är här - men vad betyder det?

Brexit är här och med det lämnade Storbritannien EU den 31 januari 2020. Men vad är det som blir annorlunda? Vi reder ut vad som har hänt - ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Rusta ditt företag för klimatförändringar – 3 viktiga åtgärder

På nyheterna kan vi regelbundet följa de effekter klimatförändringarna har på vår omvärld. Men hur påverkar det svenska företag som är ...

Läs artikeln