Julbord för personal och kunder – här är avdragen 2015

‹ Tillbaka till artiklarna

Julen närmar sig med raska kliv, har du fixat julbord för dina anställda eller kunder? Här är avdragen du får göra 2015.

Stor julfest för alla anställda med övernattning, julmingel med kunder, julbord på lokal eller en enkel julavslutning på kontoret? Oavsett hur du väljer att fira ljusets högtid på ditt företag gäller samma regler för avdrag. Grundregel nummer ett är att när du väljer att ha fest eller någon typ av evenemang får du göra samma avdrag oavsett om det gäller kunder eller anställda. Däremot skiljer sig förutsättningarna något: Om du till exempel anordnar ett julmingel måste det hållas i samband med någon typ av affärsförhandling, annars får du inte göra avdrag. Under julfesten med anställda behöver ni inte jobba för att det ska bli en avdragsgill tillställning.

Julmat och avdrag

Julmat och godis brukar vara en naturlig del av en julfest, här gäller att du får göra avdrag för 90 kronor per anställd samt deras partners om de också följer med. Vill du ha lokal, musik och någon typ av underhållning får du göra avdrag med 180 kronor per person. Allt som allt gäller alltså att du får göra avdrag för max 270 kronor per person.

Övernattning är avdragsgill

En del företagare anordnar fest med övernattning, till exempel om de har personal som jobbar i olika delar av landet. Då finns möjlighet att göra avdrag både för resa och övernattning, för dina anställda med partners. Avdragsrätten gäller för en natt, och kostnaden måste rymmas inom gränsen för vad Skatteverket kallar för personalvård. Bedömningen av vad som ryms inom personalvård görs i varje enskilt fall, men en generell regel är att festen inte får anses vara en ”rekreationsresa”. Många företagare har konferens eller föreläsningar i samband med en övernattning, vilket är ett bra sätt att visa att syftet med festen inte är enbart rekreationsrelaterat. Det som kan hända om Skatteverket anser att festen du anordnar inte ryms inom personalvård är att din personal kan bli förmånsbeskattade. De får alltså via sina skattesedlar själva betala för en del av julfesten. 

Tänk på att:
  • Du får göra avdrag för max två personalfester per år.
  • Du får göra avdrag för mat och dryck – men bara upp till en viss summa.
  • För att du ska få göra avdrag för personalfesten måste den vara riktad till hela personalen.
  • Du ska bokföra personalfesten som intern representation.

Julklapp till anställda – här är avdragen 2015

PwC

PwC

PwC hjälper dagligen små och medelstora företag med revision och rådgivning. Genom Företagarbloggen vill vi dela med oss av kunskap och erfarenhet – vårt mål är att förenkla för dig att driva företag.

Lämna en kommentar

Relaterad läsning

Läs artikeln

5 vanliga frågor om ersättning till styrelseledamot

Ersättning till ledamöter i bolagsstyrelser är en ständigt het fråga. Hur stort arvode ska ordförande ha jämfört med vanliga ledamöter och ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Tillväxtplaner? Se till att ha svar på de här frågorna först!

Du vill att företaget ska växa men när är rätt timing, på vilket sätt ska tillväxten ske och hur får du med dig alla på tåget? Vi går ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Presentkort – så gör du med momsen!

Momsreglerna för presentkort eller vouchers är beroende av vilka rättigheter som presentkortet/vouchern ger innehavaren. Här förklarar vi ...

Läs artikeln