Generationsskiftet boostar familjeföretagets digitala utveckling

kvinna-vid-dator-2.jpg ‹ Tillbaka till artiklarna

Generationsskifte familjeföretagAtt förbereda företaget för framgång i den digitala världen samtidigt som man planerar för ett generationsskifte kan vara en ”perfect match”. Vår studie visar att familjeföretag som förstår utmaningen och ser värdet med att digitalisera verksamheten ofta ger nästa generation mer frihet att genomföra förändringar. Här får du veta hur unga ledare tänker kring familjeföretagets innovationsresa.

PwC:s studie Next generation of family business leaders study visar att hela 75 procent av den nya generationens ledare anser att det är mycket viktigt eller direkt avgörande att ha en strategi som är anpassad till den digitala eran. Och enbart 7 procent av de som intervjuats anser att deras familjeägda företag lyckats med det.

I studien har 137 nyckelpersoner i familjeägda företag i 21 länder intervjuats.

3 utmaningar kopplade till digitalisering och generationsskifte

Enligt studien ser den nya generationens ledare tre utmaningar kopplade till digitaliseringen och innovationsarbetet:

  • 36 procent av den nya generationens ledare är frustrerade över att dagens ledare i familjeföretagen inte helt förstår digitaliseringens potential och hotbild.
  • 82 procent av den nya generationens ledare anser att innovation är mycket viktigt eller avgörande för det familjeägda företaget.
  • 75 procent av den nya generationen har stora planer på att utveckla verksamheten, men 26 procent tycker det är svårt att få den här generationens ledare att ta deras idéer på allvar.

Såhär tänker och arbetar den nya generationens ledare

Vilka roller och strategier för framgång kommer den nya generationens ledare att tillämpa för att säkerställa verksamhetens framtid?

I PwC:s studie listas fyra roller som beskriver nästa generations ledare:

  • The transformers: Ledare som driver betydande förändringar i familjeföretaget, och som har utrymme och stöd för sina åtgärder
  • The entrepreneurs: Driver sina egna projekt utanför familjeföretagets kärnverksamhet, ofta i helt andra sektorer.
  • The stewards: Ledare som vill säkerställa familjeföretagets långsiktiga hållbarhet och skydda lönsamheten genom att hålla fast vid kärnverksamheten.
  • The intrapreneurs: Ledare som är entreprenörer inom själva företaget

Hur tänker nästa generations ledare kring familjeföretagets framtid? Läs mer  här!

Peter Hellqvist

Peter Hellqvist

Peter Hellqvist arbetar på PwC:s kontor i Stockholm med skattefrågor rörande bland annat ägarledda företag och deras ägare.
010-212 52 91
Peter Hellqvist works with tax issues at PwC’s office in Stockholm, focusing on matters such as owner-managed companies and their owners.
+46 10 212 52 91

Lämna en kommentar

Relaterad läsning

Läs artikeln

Aktiebolagslagen - nya ändringarna ska stärka aktieägares rättigheter

Till följd av SRD II trädde den 3 september 2020 några viktiga förändringar i Aktiebolagslagen i kraft. Ändringarna syftar till att stärka ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Dags att bestämma styrelsearvoden? Svar på 5 vanliga frågor om ersättning till styrelseledamot

Ersättning till ledamöter i bolagsstyrelser är en ständigt het fråga. Hur stort arvode ska ordförande ha jämfört med vanliga ledamöter och ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Bolagsstämma på distans - går det?

Många aktiebolag funderar nu på hur de ska lyckas genomföra sina inplanerade  bolagsstämmor i spåren av covid-19. Går det till exempel att ...

Läs artikeln