Entreprenör – så får du lättare banklån

‹ Tillbaka till artiklarna

Entreprenörer med digitala affärsidéer har ofta svårt att få lån på banken visar en undersökning från Företagarna. Genom att skaffa en revisor kan det bli lättare – här förklarar jag varför.

Jag hörde ett inslag i Ekonomiekot i P1 den 6 februari som behandlade ämnet entreprenörer med digitala affärsuppslag som har svårt att få finansiering på traditionellt sätt, det vill säga via banker. En rapport från organisationen Företagarna visar att småföretagare har svårt att få lån till investeringar. I undersökningen har 1 200 företagare intervjuats, och 56 procent uppger att de har ganska eller väldigt svårt att få banklån. Företagare med max fyra anställda har allra svårast, där säger två tredjedelar att de har svårt att få finansiering. Att förstå och bedöma en affärsidé som är i framkant av utvecklingen är svårt och att därtill ta beslut om risk och finansiering blir som en följd också mycket svårt.

7 sätt att fixa finansiering – utan att gå till banken

Sverige behöver innovativa företag

Orsaker till att det blir såhär kan vara att själva idén inte är rätt men det kan också bero på att företaget har en tjänst eller en produkt som kommer för tidigt. Marknaden är inte redo ännu. Sverige behöver den här typen av företag som ligger i framkant i utvecklingen, därför är det så viktigt att de får möjlighet att utvecklas och växa. Min erfarenhet är att dessa företagare är väldigt duktiga och drivna i sin tekniska utveckling och kring sin idé. Ofta har de också tänkt kring marknaden och hur den skall nås. Affärsplanen är ofta genomarbetad och bra. Däremot saknas ofta struktur, ordning och reda och uppföljning. Att ha ett fungerade stöd kring redovisningen är viktigt för de här företagen, men blir tyvärr ofta en åsidosatt fråga.

För att enklare få finansiering kan det vara värdefullt att ha en revisor involverad från början. Att ha en vald revisor är inget lagkrav när bolaget är nystartat eller innan bolaget har haft två av följande värden uppfyllda under två års tid:

  • 1, 5 miljoner i balansomslutning
  • 3 miljoner i nettoomsättning
  • 3 anställda

Dialog med banken enklare med revisor

Det här innebär att det kan gå flera år innan ett aktiebolag behöver ha en vald revisor.

Men i ett läge då ditt företag behöver bankfinansiering och eller du funderar på att ta in passiva delägare kan det vara lämpligt att anlita en revisor, även om du inte är skyldig att göra det. Med en revisor får du externa ögon på ditt företag och din redovisning. Externa ögon som uttalar sig till alla externa intressenter kring hur ditt bolag utvecklas och som intygar att din årsredovisning ger en rättvisande bild av företaget. Min erfarenhet är att dialoger med banker kan gå enklare om du har en vald revisor. En revisor är också ofta ett värdefullt bollplank till dig som företagare i din utveckling. Med den erfarenhet som en revisor har från många företag som varit i samma situation kan hon eller han ge mycket värdefulla råd och hjälpa dig att undvika vanliga misstag.

Mina tips:

  • Ta kontakt med en redovisningskonsult för att få ordning och reda med bra rutiner för din redovisning.
  • Välj in en auktoriserad revisor tidigt om du funderar på ägarspridning (även om det endast handlar om ett fåtal passiva delägare) eller bankfinansiering.

Jag vill veta mer om revision

Tomas Lindgren

Tomas Lindgren

Tomas Lindgren arbetar på PwC:s kontor i Stockholm och Västerås som auktoriserad revisor och rådgivare. Han bloggar om revision, företagarfrågor och andra aktuella utmaningar för små och medelstora ägarledda företag.
010-2132583

Lämna en kommentar

Relaterad läsning

Läs artikeln

Cyberrisker vid nya avtal och samarbeten - så hanterar du dem

Cybersäkerhet är en viktig aspekt när det gäller leverantörssamarbeten och outsourcing av verksamhet. Enligt PwC:s undersökning Cyberhoten ...

Läs artikeln
Läs artikeln

5 vanliga frågor kring räkenskapsår

Vad ska man tänka på när man väljer räkenskapsår? Går det att förlänga eller förkorta och när måste inkomstdeklarationen lämnas in? Anders ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Aktieägaravtal – så undviker ni onödiga konflikter

Är du delägare i ett aktiebolag? Då är det viktigt att ni som ägare tillsammans tar ställning till hur företaget ska styras och ägas och ...

Läs artikeln