Därför ska du ha ett löneprogram

Lonesystem.jpg ‹ Tillbaka till artiklarna

Lonesystem.jpgAtt arbeta med lön är personligt och det är viktigt att det hanteras rätt gentemot de anställda. Samtidigt är det många företags största utgiftspost och därför lika viktigt att det hanteras rätt av den anledningen. Ett löneprogram är ett jättebra stöd i detta arbete.

Jag brukar säga att området lön har två mottagare:

  1. Företaget personalkostnader är en av de största utgiftsposterna i många företag.
  2. Anställda  rätt lön ska levereras i rätt tid till det anställda.

Många företagare ställer frågan – behöver vi ha ett löneprogram? Ja, ett löneprogram är att rekommendera så fort du har en anställd. Det hjälper till att effektivisera lönehantering och är ett bra hjälpverktyg med information som rör de anställda.

Läs även: 3 tips för effektivare lönehantering


Ett löneprogram är även ett sidoregister till företagets redovisning. Det levererar den information som behövs till bokföringen på ett effektivt och korrekt sätt. Särskilt om detta görs digitalt med filöverföring.

Här är några exempel på underlag från ditt löneprogram som behövs i bokföringen:

  • Bokföringsorder utbetalning lön
  • Bokföringsorder arbetsgivaravgifter
  • Arbetsgivardeklaration
  • Semesterskuldslista
  • Komplista
  • ATF skuld
  • Upplupen lön
Löneprogrammet hjälper även till att på ett smidigt sätt lämna kontrolluppgifter till Skatteverket, Forarapportering, rapportering till Collectum och övriga statistiska uppgifter som ditt företag ska lämna in.

Allt fler företag väljer att outsourca sin lönehantering för att få hjälp med att lönen hanteras på bästa sätt. Det vill säga att man får hjälp av specialister inom området lönehantering och att utgiftsposten personalkostnader i bokföringen blir korrekt hanterad.

Företagarbloggen

Företagarbloggen

Har du frågor om redovisning eller lönehantering? PwC har valt att sälja affärsområdet för dessa tjänster och istället fokusera på revision och affärsrådgivning.

Lämna en kommentar

Relaterad läsning

Läs artikeln

Självständigt bedriven näringsverksamhet - vilka är kraven?

Har du startat eget aktiebolag och tänker utföra arbetsuppgifter som du tidigare har haft som anställd? Då är det viktigt att du tar reda ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Gamer, youtuber eller influencer? Inkomst att deklarera

Är du aktiv inom e-sport eller andra aktiviteter på internet och sociala medier? För 2021 ska inkomster som överstiger 20 135 kr deklareras ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Tillväxtplaner utomlands - några konkreta råd på vägen

Funderar du på att expandera din verksamhet utomlands? Vi hjälper dig med förberedelserna. Här redogör vi för ett antal skattemässiga ...

Läs artikeln