Därför ska du ha ett löneprogram

Lonesystem.jpg ‹ Tillbaka till artiklarna

Lonesystem.jpgAtt arbeta med lön är personligt och det är viktigt att det hanteras rätt gentemot de anställda. Samtidigt är det många företags största utgiftspost och därför lika viktigt att det hanteras rätt av den anledningen. Ett löneprogram är ett jättebra stöd i detta arbete.

Jag brukar säga att området lön har två mottagare:

  1. Företaget personalkostnader är en av de största utgiftsposterna i många företag.
  2. Anställda  rätt lön ska levereras i rätt tid till det anställda.

Många företagare ställer frågan – behöver vi ha ett löneprogram? Ja, ett löneprogram är att rekommendera så fort du har en anställd. Det hjälper till att effektivisera lönehantering och är ett bra hjälpverktyg med information som rör de anställda.

Läs även: 3 tips för effektivare lönehantering


Ett löneprogram är även ett sidoregister till företagets redovisning. Det levererar den information som behövs till bokföringen på ett effektivt och korrekt sätt. Särskilt om detta görs digitalt med filöverföring.

Här är några exempel på underlag från ditt löneprogram som behövs i bokföringen:

  • Bokföringsorder utbetalning lön
  • Bokföringsorder arbetsgivaravgifter
  • Arbetsgivardeklaration
  • Semesterskuldslista
  • Komplista
  • ATF skuld
  • Upplupen lön
Löneprogrammet hjälper även till att på ett smidigt sätt lämna kontrolluppgifter till Skatteverket, Forarapportering, rapportering till Collectum och övriga statistiska uppgifter som ditt företag ska lämna in.

Allt fler företag väljer att outsourca sin lönehantering för att få hjälp med att lönen hanteras på bästa sätt. Det vill säga att man får hjälp av specialister inom området lönehantering och att utgiftsposten personalkostnader i bokföringen blir korrekt hanterad.

Företagarbloggen

Företagarbloggen

Har du frågor om redovisning eller lönehantering? PwC har valt att sälja affärsområdet för dessa tjänster och istället fokusera på revision och affärsrådgivning.

Lämna en kommentar

Relaterad läsning

Läs artikeln

Tillväxtplaner? Se till att ha svar på de här frågorna först!

Du vill att företaget ska växa men när är rätt timing, på vilket sätt ska tillväxten ske och hur får du med dig alla på tåget? Vi går ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Presentkort – så gör du med momsen!

Momsreglerna för presentkort eller vouchers är beroende av vilka rättigheter som presentkortet/vouchern ger innehavaren. Här förklarar vi ...

Läs artikeln
Läs artikeln

5 vanliga frågor kring räkenskapsår

Vad ska man tänka på när man väljer räkenskapsår? Går det att förlänga eller förkorta och när måste inkomstdeklarationen lämnas in? Anders ...

Läs artikeln