Brexit- vad händer nu?

Storbrittannien_Europa_flaggor ‹ Tillbaka till artiklarna

Inom Storbritannien pågår just nu en politisk maktkamp och det finns en överhängande risk för en misstroendeförklaring mot Boris Johnson i syfte att förhindra en hård Brexit. Så frågan är - blir det en avtalslös Brexit den 31 oktober och hur förbereder du dig?

Den 31 oktober är datumet då Storbritannien ser ut att lämna EU. Det avtal för utträdet ur EU som förhandlades fram mellan Storbritannien och EU accepterades inte av parlamentet i Storbritannien. Risken för avtalslös Brexit den 31 oktober är därmed överhängande. Läget mellan Storbritannien och EU är låst och inga nya förhandlingar mellan parterna är planerade för tillfället. EU anser att det utträdesavtal som förhandlats fram ska gälla och inte omförhandlas medan Storbritannien inte accepterar det föreslagna avtalet. 

En avtalslös Brexit innebär att gränsen till Storbritannien stängs över en natt vilket kommer att påverka rörligheten av varor och tjänster till och från Storbritannien. Det är därför hög tid för dig som gör affärer med Storbritannien att förbereda för Brexit. 

Förbered för hård Brexit

Som nämnts i tidigare artiklar i skattebloggen Tax Matters så finns det ett antal övergripande frågeställningar som bör behandlas i syfte att förbereda sig på en hård Brexit. Exempel på sådana frågeställningar följer nedan:

  • Import/export – vem har ansvar för att att sköta hanteringen? Ni eller er affärspartner i Storbritannien? Kan ert affärssystem få fram all nödvändig information för att fullgöra import/exportformaliteter?
  • Leveranser – kan era affärspartners utföra leveranser efter Brexit i enlighet med överenskomna tidplaner? Brexit kommer att innebära att varorna måste passera tullen och gå igenom ett tullförfarande, vilket kommer att ta tid.
  • Beredskapslager – behöver ni eller er affärspartner ett beredskapslager för att minimera eventuella problem med produkttillgänglighet?
  • Economic Operator Registration and Identification – har er affärspartner ett EORI-nummer? Detta är nödvändigt för att skicka produkter mellan Storbritannien och EU efter Brexit.
  • Ursprungsintyg - har ni undersökt om förutsättningarna för att utfärda ursprungsintyg förändras efter Brexit? Om ni exempelvis exporterar varor med insatsvaror från Storbritannien kan det innebära att det inte längre är möjligt att utfärda ursprungsintyg när varan sedan exporteras från Sverige till ett land utanför EU.

Oavsett om det blir en avtalslös Brexit eller om EU och Storbritannien kommer överens så är vår rekommendation att ni som bedriver handel med Storbritannien förbereder er för en situation där Storbritannien inte längre är medlem i EU.

Är du redo? Kolla din Brexit-beredskap här

Sara Lörenskog och Johan Wahlgren

Sara Lörenskog och Johan Wahlgren

Sara Lörenskog och Johan Wahlgren arbetar med momsrådgivning på PwC:s kontor i Stockholm respektive Jönköping.
Sara: 010-213 35 56, sara.lorenskog@pwc.com
Johan: 010-212 40 90, johan.wahlgren@pwc.com
Sara Lörenskog and Johan Wahlgren works with VAT at PwC’s office in Stockholm and Jönköping.
Sara: +46 10 213 35 56, sara.lorenskog@pwc.com
Johan: +46 10 212 40 90, johan.wahlgren@pwc.com

Lämna en kommentar

Relaterad läsning

Läs artikeln

Handel med Storbritannien efter brexit - så förbereder du dig

Ingen vet med säkerhet hur relationen mellan EU och Storbritannien ser ut efter brexit. Oavsett vad som händer måste bolag förbereda sig ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Nya EU-regler för moms på e-handel - tänk på det här

Nya momsregler för e-handel införs i EU den 1 juli 2021 och företag som säljer varor till konsumenter i andra EU-länder berörs av de stora ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Nettoskuld på grund av sjunkande tillgångsvärde i pensionsstiftelser - tänk på det här

Våren 2020 har inneburit en stor nedgång på världens börser. Det kan innebära att marknadsvärdet på pensionsstiftelsers tillgångar har ...

Läs artikeln