<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=959086704153666&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Hur påverkar blockchain ditt företag?

Blockchain ‹ Tillbaka till artiklarna

BlockchainBlockchain – du har säkert hört talas om det. Men har du koll på vad det faktiskt är? Här får du lära dig mer om tekniken och hur den kan påverka din verksamhet!

Många tror att blockchain bara handlar om kryptovalutor, som bitcoin, men i själva verket är det mycket mer än så. Enkelt uttryckt kan man säga att det är en databas för dokumentation av data som samtliga deltagare i ett nätverk har tillgång till. 

En viktig faktor som gör blockchain unikt är att en kopia av datan finns sparad lokalt hos alla datorer i nätverket, och inte bara hos en central entitet som exempelvis en bank. Med detta system kan ingen enskild aktör manipulera eller uppdatera databasen utan godkännande från hela nätverket.

Med blockchain gör man säkrare transaktioner, skapar effektivare arbetsflöden samt möjliggör utveckling av nya tjänster och produkter. Många ser blockchain-tekniken som den potentiellt mest transformativa tekniska innovationen sedan uppkomsten av internet. 

Läs också: Vad innebär blockchain-tekniken? En guide för nybörjare

Här är några av fördelarna med blockchain:

  • Tar bort mellanhänder – man kan registrera och genomföra avtal direkt mellan parter
  • Möjliggör snabbare transaktioner – istället för att ta flera dagar (som vi normalt är vana vid) kan en betalning kan genomföras omedelbart
  • Minskar kostnader – genom att ta bort mellanhänder och tid minskar såklart kostnaderna
  • Skapar mer transparens och ökar spårbarhet - en produkt kan spåras i alla steg från producent till kund
Läs också: Fem vanliga frågor om blockchain

Günther Mårder
Men hur kan du som företagare dra nytta av blockchain och hur kommer tekniken att påverka din verksamhet framöver?

Jag ställde dessa frågor till Günther Mårder, VD på Företagarna:

Hur kan företagare dra nytta av blockchain-tekniken?

Blockkedjan är en teknik som kan bidra i spårningsarbete och flödeskedjor där information är nödvändig för att skapa förtroende eller leva upp till nödvändiga krav. Man ska sluta att bara tänka digitala valutor och istället tänka på hur tekniken kan ersätta kostsam och komplicerad märkning och dokumentation.

Inom vilka områden tror du att blockchain främst kommer påverka företagare framöver?

Tänker vi på produktproducerande bolag så kommer tekniken att kunna användas och underlätta kartläggningen och informationsbehov längst en hel värdekedja. Ta som exempel köttindustrin där en värdekedja kan vara från nötkreaturet fram till en färdig lasagne som säljs fryst och förpackad. Här kan blockkedjetekniken bidra till att kunna bakspåra köttet och därmed kunna garantera ursprung med högre trovärdighet än idag.

Min tro är att tekniken kommer ha störst betydelse i de sektorer där förtroende är en avgörande komponent. Inom finansiella sektorn är det självklart så att värdeöverföringar är ett sådant område. Men för att det ska kunna slå brett krävs att lösningarna ryms inom ramen för vad som är reglerat. Utan denna säkerhet brister skyddet för användarna.

På PwC arbetar vi globalt med företag för att utveckla kunskapen kring hur blockchain kan gynna och påverka deras verksamhet.

Läs också: Skapa förtroende med PwC:s spårbarhetslösning Air Trace
      Vill du veta mer om blockchain? Kontakta oss!     

PwC

PwC

PwC Sverige är marknadsledande inom revision och rådgivning med 2 700 medarbetare runt om i landet – vi finns där du finns! Vårt syfte är att skapa förtroende i samhället och lösa viktiga problem och våra värderingar genomsyrar allt vi gör.

Lämna en kommentar