Sök på Företagarbloggen
Företagarbloggen

Företagarbloggen – för dig som driver eget

Företagarbloggen – för dig som driver eget

Avräkningskonto – vad är det och varför ska man ha ett?

Av Gun Laursen, 3 april 2018

kvinna-glasogonHar du gjort utlägg med privata pengar åt ditt aktiebolag som du vill ha tillbaka? Då måste transaktionerna bokföras mot ett avräkningskonto. Här förklarar vi varför!

Vad är ett avräkningskonto?

Avräkning för aktieägare innebär att transaktioner mellan en aktieägare och ett aktiebolag redovisas mot ett skuldkonto i aktiebolagets bokföring – ett så kallat avräkningskonto.

Varför ska aktieägare ha ett avräkningskonto?

En aktieägare får enligt aktiebolagslagen (2005:551) som huvudregel inte låna pengar från eget aktiebolag. Men att låna ut pengar till sitt aktiebolag är tillåtet. Låneförbudet syftar till att skydda aktiebolagets kapital men även för att förhindra att någon privat konsumerar med pengar som inte är skattade för.

Läs också: Låna pengar av ditt aktiebolag – därför är det förbjudet!

Om du som företagare har gjort utlägg för ditt företag med privata pengar som du vill ha tillbaka är det därför viktigt att de bokförs på ett korrekt sätt. För att återbetalningen till ditt privata konto inte ska ses som ett förbjudet lån från företaget ska utbetalningen för ditt utlägg kopplas till ett avräkningskonto. På så sätt går dessa transaktioner enkelt att spåra i företagets bokföring. 

Det uppstår alltså inga problem att som aktieägare använda ett avräkningskonto så länge det i saldot finns en skuld i aktiebolaget till aktieägaren. Men om avräkningskontot anger att aktieägaren lånar pengar från aktiebolaget så kan detta få konsekvenser för både dig och företaget.

Om du tagit ett förbjudet lån i ditt företag kan skattemässiga åtgärder behöva vidtas samt att det finns krav på revisorn att anmärka om detta i revisionsberättelsen. I värsta fall riskerar du att straffas med böter eller fängelse enligt aktiebolagslagen, även om den påföljden är ganska ovanlig.
Ta kontroll över företagets siffror med affärssystemet MyBusiness!

Intresseområde: Äga, Redovisning

Dela artikeln:

Gun Laursen

Gun Laursen
Gun Laursen är auktoriserad redovisningskonsult och arbetar på PwC:s kontor i Halmstad.
gun.laursen@pwc.com
Hitta mig på:
 

Missa inga blogginlägg!

Kommentarer

Få det senaste direkt i inboxen

Skribenter