<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=959086704153666&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Avdrag för representationskostnader – detta gäller!

Avdrag for representationskostnader.jpg ‹ Tillbaka till artiklarna

Brukar du bjuda kunder på lunch eller middag och göra avdrag för del av kostnaden på företaget? Från och med 1 januari 2017 har reglerna kring avdragsrätt för representation ändrats. Här har vi sammanfattat vad som gäller.

En sammanfattning av de nya representationsreglerna:

  • Avdrag för moms får göras på representationsmåltider om högst 300 kronor per person. Detta gäller för all mat och dryck vid både extern och intern representation.
  • Inkomstskattemässiga avdrag får endast göras på utgifter för förfriskningar och enklare förtäring (kaffe, te kakor och enklare smörgås) av mindre värde. Det är alltså inte längre möjligt att göra inkomstskattemässiga avdrag för representation vid måltider.
  • Möjligheten att göra avdrag för ingående moms på exempelvis biljetter till evenemang och representationsgåvor är oförändrad.

Har ditt företag räkenskapsår 1/7-30/6? Då kan ni fortsätta att göra avdrag för representationskostnader enligt de gamla inkomstskatterättsliga reglerna till och med 30 juni 2017.

Dessa krav måste uppfyllas för att du ska få göra avdrag för moms på representation:

  • Representationsutgifterna måste ha ett omedelbart samband med verksamheten, till exempel i form av inledande eller upprätthållande av affärsförbindelser.
  • Kostnaderna får inte gå utöver vad som anses vara skäligt.
  • Du måste bedriva en verksamhet som i sin helhet medför avdragsrätt eller rätt till återbetalning av moms.

Läs mer om detta på vår skatteblogg, Tax matters:
Avdrag för representationskostnader – nu har förtydliganden kommit!

Vill du komma i kontakt med oss?

Foto: Kristin Lidell

Sara Lörenskog

Sara Lörenskog

Sara Lörenskog arbetar med momsrådgivning på avdelningen för indirekta skatter på PwC:s kontor i Stockholm. Sara jobbar i huvudsak med rådgivning till internationellt verksamma företag bland annat i samband omstruktureringar och internationell handel.
010-213 35 56
Sara Lörenskog is a VAT advisor at indirect taxes department at PwC’s office in Stockholm. Sara mainly acts as an advisor to internationally active companies undergoing restructuring processes and trading internationally.
+46 10 213 35 56

Lämna en kommentar

Relaterad läsning

Läs artikeln

Att leda när företaget växer

När företaget expanderar ställs ledarskapet på sin spets. Organisationen ska formas, målen ska sättas och engagemanget genomsyrar ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Skala upp företaget - så går du från ägarlett till ägarstyrt

Många ägarledda företag har utmaningar i att nå uppsatta kortsiktiga och långsiktiga mål för verksamheten. Många gånger finns det en tydlig ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Löneuttag i fåmansbolag - tänk på det här inför årsskiftet

Nu är det dags för dig som är ägare i ett fåmansföretag att se över hur mycket lön du har tagit ut under året och om du uppfyller ...

Läs artikeln