Arbetsgivaravgifter för dina anställda – detta gäller

Arbetsgivaravgifter för dina anställda.jpg ‹ Tillbaka till artiklarna

Arbetsgivaravgifter för dina anställda.jpgUtöver lön till dina anställda betalar du som arbetsgivare även arbetsgivaravgifter. Men vad går pengarna till och hur mycket ska du betala? Här reder jag ut begreppet och förklarar vad som gäller.

Vad är arbetsgivaravgifter?

Socialförsäkringen omfattar i stort sett alla som bor eller arbetar i Sverige. I den ingår försäkringar och bidrag till barnfamiljer, till sjuka, till personer med funktionsnedsättning, samt pensioner och stöd till äldre och efterlevande. Den svenska socialförsäkringen finansieras främst av socialavgifter.

Med socialavgifter menas bland annat arbetsgivaravgifter som du som arbetsgivare betalar för dina anställda eller andra arbetstagare som fått ersättning för arbete i Sverige. Full arbetsgivaravgift är 31,42 procent av den bruttolön och förmånsvärden du betalar ut.

En tillfällig sänkning av arbetsgivaravgifterna (växa-stöd) infördes den 1 januari 2017 för dig som har enskild firma och som anställer din första medarbetare. Läs mer om det på Skatteverket.

Läs också: Anställa för första gången – så tänker du rätt

Sammanställning av lagstadgade arbetsgivaravgifter 2017:

 • Föräldraförsäkringsavgift 2,6 procent
  Föräldrarpenningen och kostnader i samband med den.
 • Arbetsskadeavgift 0,3 procent
  Arbetsskadeförsäkringen som går till personer som blivit sjuka eller råkat ut för olyckor i samband med sitt arbete.
 • Arbetsmarknadsavgift 2,64 procent
  Bland annat arbetslöshetsförsäkring, aktivitetsstöd och kostnader enligt lönegarantilagen.
 • Ålderspensionsavgift 10,21 procent
  Bidrar till Sveriges ålderspensionssystem.
 • Efterlevandepensionsavgift 1,17 procent
  En pension som betalas ut till familjen till en person som har gått bort.
 • Allmän löneavgift 9,65 procent
  Skatt på lön, ej kopplad till några förmåner i socialförsäkringssystemet.
 • Sjukförsäkringsavgift 4,85 procent
  Bland annat sjukpenning, sjuklön, sjukersättning, graviditetspenning och rehabilieringspenning.
 • Summa: 31,42 procent

Är den anställdes månadslön 25 000 kronor betalar du som arbetsgivare 7 855 kronor i arbetsgivaravgifter till Skatteverket.

För en anställd som fyllt 65 år fortsätter arbetsgivaren att betala in arbetsgivaravgifter året ut. Från och med januari året därefter betalas en lägre arbetsgivaravgift på 16,36 procent.

Läs också: Så mycket kostar en anställd

Vad är arbetsgivardeklaration?

Som arbetsgivare ska du alltid lämna in en arbetsgivardeklaration månaden efter den månad du betalat ut lönen eller en anställd fått en förmån. I arbetsgivardeklarationen talar du om hur stora skattepliktiga utgifter du har haft för dina anställda i form av bruttolöner, olika förmåner, kostnadsavdrag, arbetsgivaravgifter och avdragen preliminärskatt.

Du ska också lämna kontrolluppgifter om dina anställda till Skatteverket varje år. Uppgifterna visar vad du har betalat ut i lön, dragit av i skatt med mera.

Företagarbloggen

Företagarbloggen

Har du frågor om redovisning eller lönehantering? PwC har valt att sälja affärsområdet för dessa tjänster och istället fokusera på revision och affärsrådgivning.

Lämna en kommentar

Relaterad läsning

Läs artikeln

Självständigt bedriven näringsverksamhet - vilka är kraven?

Har du startat eget aktiebolag och tänker utföra arbetsuppgifter som du tidigare har haft som anställd? Då är det viktigt att du tar reda ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Gamer, youtuber eller influencer? Inkomst att deklarera

Är du aktiv inom e-sport eller andra aktiviteter på internet och sociala medier? För 2021 ska inkomster som överstiger 20 135 kr deklareras ...

Läs artikeln
Läs artikeln

Tillväxtplaner utomlands - några konkreta råd på vägen

Funderar du på att expandera din verksamhet utomlands? Vi hjälper dig med förberedelserna. Här redogör vi för ett antal skattemässiga ...

Läs artikeln