Sök på Företagarbloggen
Företagarbloggen

Företagarbloggen – för dig som driver eget

Företagarbloggen – för dig som driver eget

Tips i advent: Se över ditt löneuttag före nyår!

Av Maria Wettersten, 11 december 2018

löneuttag 2018Andra advent har passerat och det är inte så många dagar kvar på året. Du känner väl till att ditt löneuttag under året påverkar din möjlighet till lågbeskattad utdelning 2019? Dags att kontrollera om du uppfyllt löneuttagskravet för inkomståret 2018! 

Den lön du tar ut påverkar och styr både inkomstskatten och sociala förmåner som sjuk- och föräldrapenning och pension. För dig som är delägare i ett fåmansföretag är löneuttaget även betydelsefullt, för det kan påverka beräkningen av ditt s.k. lågbeskattade utrymme, även kallat gränsbelopp, vid ingången av inkomstår 2019.

Läs också: Lön eller utdelning - så ska du tänka

Därför ska du se över löneuttaget

Är du aktiv och arbetar i ett onoterat företag som du äger aktier i gäller i normalfallet särskilda skatteregler, de s.k. 3:12-reglerna, för den utdelning som du får från bolaget. Lite förkortat och förenklat innebär dessa regler att utdelning upp till ett s.k. gränsbelopp beskattas med 20 procent och utdelning över gränsbeloppet beskattas som löneinkomst. Skatten på löneinkomsten kan bli upp emot 60 procent beroende på var man bor och vilken lön man har.

Läs också: 3:12-reglerna - den ultimata guiden för företagare

Lönekrav för 2018

För att få beräkna det lågbeskattade utrymmet enligt den (i många fall) mer förmånliga huvudregeln måste ägaren eller närstående uppfylla ett lönekrav. För inkomstår 2018 uppgår löneuttagskravet till 375 000 kronor plus 5 procent av de totala lönerna inom koncernen, dock maximalt 600 000 kronor.

Vill du komma i kontakt med oss?

Intresseområde: Skatt och regelverk, Äga

Dela artikeln:

Maria Wettersten

Maria Wettersten
Maria Wettersten arbetar som skatterådgivare för entreprenörer och deras bolag på PwC:s kontor i Göteborg.
010-212 56 77
Maria Wettersten works at PwC’s office in Gothenburg with
+46 10 212 56 77

maria.wettersten@pwc.com
 

Missa inga blogginlägg!

Kommentarer

Få det senaste direkt i inboxen

Skribenter