Sök på China matters
China Matters

China matters Sveriges affärsblogg om Kina

China matters Sveriges affärsblogg om

China matters blir vilande

Av Yufei (Feifei) Tian, 1 december 2014

Hej kära läsare!

Tack för ditt intresse för China matters. Som du har märkt har jag inte haft möjlighet att dela med mig av nyheter på senaste tiden och det kommer fortsätta att vara så under en tid framöver. China matters kommer därför vara vilande tills vidare. Jag hoppas vi får tillfälle att höras framgent, här eller i mötesform.

Passar på att önska dig en riktigt God Jul och Gott Nytt År!

Hälsningar
Feifei

Läs artikeln

Intresseområde: Affärsjuridik i Kina

Dela artikeln:

Alibabas framgångsrika börsnotering föder fram nya konkurrenter i Kina

Av Erik Koponen, 29 september 2014

Den senaste veckans nyhetsrapportering har visat att Alibabas börsnotering i New York varit enormt uppmärksammat och bolaget är idag en av världens högst värderade teknologibolag. Alibabas främsta inkomstkälla grundar sig i att företaget tar en andel av företagens omsättning på sina hemsidor samt annonsering. Alibaba nådde första kvartalet en rörelsemarginal på 43 % jämfört med internationella bolag som Google (27 %) och eBay (18 %).

Alibabas främsta e-commerce hemsidor Taobao och Tmall har vuxit till att innehålla 8.5 miljoner försäljare och det kan vara svårt för konsumenter att hitta rätt bland alla dessa alternativ. Samtidigt har flera mindre företag som erbjuder liknande tjänster blivit uppmärksammade och haft lätt att attrahera investeringar. Detta har lett till en våg av nya företag inom branschen som hoppas följa Alibabas väg till att bli en av världens största teknologiföretag.

Läs artikeln

Intresseområde: Digitalt och online, Teknologi, media och telekom, Kinesiskt näringsliv

Dela artikeln:

Handel med guld nu möjligt i Shanghai Free Trade Zone

Av Erik Koponen, 19 september 2014

Igår öppnade Shanghai Gold Exchange upp för handel med guld i Shanghai Free Trade Zone (FTZ). Det är första gången utländska spekulanter får delta direkt i Kinas guldmarknad.

Kina är idag världens största marknad för guld och siktar på att få mer inflytande på guldpriset genom att öppna upp den inhemska marknaden. Den totala guldkonsumtionen väntas nå ca 1000 ton i år. Ca 40 utländska aktörer, däribland Goldman Sachs, kommer att delta i handeln.

Läs artikeln

Intresseområde: Moms, tull och punktskatter, Kinesiskt näringsliv, Göra affärer i Kina, Energi och råvaror

Dela artikeln:

Sänkta löner för ledare inom statligt ägda företag

Av Erik Koponen, 10 september 2014

Kommunistpartiet i Kina har tidigare informerat om riktlinjer för sänkta ersättningar för ledare inom statligt ägda företag (SOEs) med upp till 50%. Motiveringen är att föregå med gott exempel och minska inkomstskillnaderna i Kina.

Ett annat förslag som diskuterats är ett lönetak på ca SEK 600,000/år. Begränsningen kommer att införas för alla SOEs som inte konkurrerar på den öppna marknaden samt eventuellt en något anpassad för andra statliga bolag. Det har rapporterats att de fem stora bankerna är först på listan för lönesänkningarna.

Läs artikeln

Intresseområde: Bank och finans, Kinesiskt näringsliv, Göra affärer i Kina

Dela artikeln:

Online betalningar växer i Kina – Alipay expanderar till kapitalförvaltning

Av Erik Koponen, 26 augusti 2014

Betalningar på internet växer i rasande takt i Kina. Tredjeparts betalningar ökade med 84% under första kvartalet 2014 jämfört med 2013.

Den kinesiska marknaden domineras av tre företag – Alipay, Tenpay och Unionpay som har sammanlagt över 80% av marknaden. Samma tre dominerar även betalningslösningar för mobiltelefoner i Kina.

Läs artikeln

Intresseområde: Digitalt och online, Kinas ekonomi

Dela artikeln:

Priserna faller på fastighetsmarknaden i Kina – vissa provinser mer känsliga än andra

Av Erik Koponen, 19 augusti 2014

Till skillnad från provinserna på östkusten med städer såsom Shanghai och Peking med tillväxt i en rad olika sektorer har andra provinser inte haft en lika varierad tillväxt de senaste åren.

Tillväxten i många provinser har till stor del byggt på investeringar i fastighetsbranschen men nu rapporteras det om fallande fastighetspriser i 64 av 70 stora städer. Endast två städer –Xiamen och Dali rapporterade om prisökningar mellan maj och juni.

Läs artikeln

Intresseområde: Fastigheter, Göra affärer i Kina

Dela artikeln:

Efter jordbävningen i Yunnan kämpar kinesiska Röda Korset med att återfå folkets förtroende (och donationer)

Av Yufei (Feifei) Tian, 4 augusti 2014

I helgen skakades Yunnan-provinsen av en jordbävning som mätte 6.1 på Richter-skalan. Ca 400 personer har dödats och ca 1800 personer rapporterats skadade eller saknade. Kinesiska Röda Korsets största bekymmer? Att bygga upp sitt varumärke och sin trovärdighet, som raserades för några år sedan av den 20-åriga Guo Meimei, idag en av Kinas mest (ö)kända profiler.

Läs artikeln

Intresseområde: Kinesiskt näringsliv, Samhälle och kultur

Dela artikeln:

Kina genomför hukou-reformer – vill urbanisera 100 miljoner människor tills 2020

Av Yufei (Feifei) Tian, 1 augusti 2014

Gripandet av Zhou Yongkang är helt klart det mest populära ämnet på kinesiska nätet just nu, komplett med flera interaktiva infographics (som kom online direkt efter att nyheten släpptes), livliga, ocensurerade diskussioner online samt ett mobilspel med titeln ”Vågar du nudda tigerns rumpa?”. 

I skuggan av detta släpptes en annan nyhet som kanske inte är lika löpsedelvänlig, men som potentiellt kan leda till stora förändringar i Kinas samhällsstruktur på sikt.

Läs artikeln

Intresseområde: Fastigheter, Kinas ekonomi, Samhälle och kultur

Dela artikeln:

Kinas stål(över)produktion fortsätter att öka mot statens vilja

Av Yufei (Feifei) Tian, 1 augusti 2014

Kinas stålproduktion är idag störst i världen, men den snabba produktionsökningen och de ineffektiva stålverken har lett till papperstunna marginaler – vinsten på ett ton stål är ”mindre än vinsten från en tallrik wokad biff”, som ägaren till Kinas största privata stålverk uttryckte det i ett tal för några år sedan. Centralregeringens försök att begränsa produktionen har hittills misslyckats – förra månaden ökade stålproduktionen i snabbaste takten hittills i år.

Läs artikeln

Intresseområde: Kinas ekonomi, Energi och råvaror

Dela artikeln:

Kinesiskt par startar 100 miljoner dollars-stiftelse för att hjälpa fattiga kinesiska studenter till internationella toppskolor

Av Yufei (Feifei) Tian, 31 juli 2014

Kina har idag flest miljardärer i världen, men filantropi och välgörenhet är fortfarande i sin linda (med uppmärksammade undantag som Alibaba’s grundare Jack Ma, som diskuterar välgörenhet med Bill Gates och tidigare i år grundade en stiftelse potentiellt värd tre miljarder dollar med fokus på miljö, utbildning och hälsa). Det kinesiska miljardärsparet Zhang Xin och Pan Shiyi, som grundade fastighetsimperiet SOHO China, följer nu i hans fotspår genom att lansera en 100 miljoner dollars-stiftelse som ska ge underprivilegierade kinesiska studenter chansen att studera vid internationella toppuniversitet. 

Läs artikeln

Dela artikeln: